Suomi

Suomen kielen syventävä kurssi 1

Ajankohta

17.9.–19.12.2019 tiistaisin ja torstaisin klo 17.00–18.30

Ei opetusta 15.10. ja 17.10.

Opetuspaikka

Tampereen kesäyliopisto / Tampereen yliopisto (tarkka paikka ilmoitetaan osallistujille sähköpostitse)

Opettaja

Kukka-Maaria Noorzadeh

Kohderyhmä

Kurssi sopii henkilöille, jotka ovat osallistuneet suomen kielen jatkokurssille 2 tai joiden kielitaito on tasolla B2.1 (eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikolla). Tavoitetaitotaso kurssikokonaisuuden (syventävä kurssi 1 ja 2) jälkeen on B2.2–C1.

Olethan aikaisemmin opiskellut Suomen mestari -kirjat 1–3 tai sinulla on vastaavat tiedot.

Ennen kurssin alkua ymmärrät melko hyvin erilaisia tekstityyppejä, esim. lyhyitä uutistekstejä ja viestejä. Pystyt oman elämäsi kuvailun lisäksi keskustelemaan suomeksi myös yleisen tason aiheista, kuten kotimaan tai Suomen historiasta ja kulttuurista sekä osaat kertoa mielipiteesi. Lisäksi osaat perustella miksi ajattelet jollakin tavalla jostakin ajankohtaisesta kysymyksestä.

Kurssi sopii suomen kielen YKI-testiin (tasot 4–5) valmistautuville.

Katso Suomen kielen kurssien suoritusjärjestys Opiskelijan oppaastamme!

Sisältö

Kurssilla keskitymme erityisesti tekstien ymmärtämiseen ja kirjoittaiseen. Harjoittelemme myös arkipäivän, työelämän ja yhteiskunnan asioista keskustelemista. Kurssilla opiskellaan lisää keskustelutaitoja, kuten mielipiteen ja asenteen ilmaisemista ja perustelemista sekä pyritään saamaan suomenkielinen keskustelu sujuvammaksi.

Kurssin aluksi kertaamme tarvittaessa edeltävän tason kielioppiasioita kuten verbin passiivimuodot, genetiivin ja partitiivin monikoiden muodostuksen ja käytön, i-monikot ja objektin sijavalinnan perusteet.

Kurssikirja Suomen mestari 4 muodostaa kurssin rungon. Aloitamme opiskelun kappaleesta 1. Lisäksi kurssilla käsitellään erilaisia tekstejä ja harjoitellaan sisältöjä tehtävien, keskusteluharjoitusten ja pelien avulla.

 Kielen rakenteiden osaamista syvennämme perehtymällä mm. possesiivisuffikseihin ja harjoittelemalla partisiippien (pakkaava, pakattava, pakannut, pakattu, pakkaama) käyttöä. Samalla opimme uusia tapoja johtaa sanoja (esim. maalata, maalari, maalaava, maalattu, jne.).

Harjoitusten avulla kehitetään mm. median tekstien ymmärtämistä. Kurssin aikana laajennamme yhteiskunnallisen ja abstraktin sanaston hallintaa,  jotta lukeminen, keskusteleminen ja kirjoittaminen yleisistä ja ajankohtaisista aiheista helpottuu.

Kurssin jälkeen osaat paremmin lukea mm. pitempiä sanomalehtitekstejä ja erilaisia tekstityyppejä. Osaat myös kirjoittaa melko pitkiä tekstejä sinua kiinnostavista aiheista. Osaat väitellä ja perustella mielipiteesi paremmin ja monipuolisemmin. Yhteiskunnallisen ja abstraktin sanaston hallinta on kehittynyt. 

Opiskelijan aktiivisuus ja kotitehtävät ovat tärkeä osa kurssia: asioiden omaksuminen vaatii aktiivista osallistumista, kotitehtävien tekemistä ja uuden sanaston opiskelua. Kurssin opetuskieli on suomi, mutta englantia voidaan tarvittaessa käyttää apukielenä.

Suoritustapa

Säännöllinen osallistuminen opetukseen ja kurssikoe. Kurssin suorittamiseksi opiskelijan tulee osallistua vähintään noin 70–80 %:iin lähiopetustunneista.

Täydellisen todistuksen saaminen edellyttää kurssikokeen suorittamista hyväksytysti. Arviointi: hyväksytty/hylätty.

Oppimateriaali

Sonja Gehring, Sanni Heinzmann, Taija Udd: Suomen mestari 4, kappaleet 1–4
Suositeltu lisämateriaali: sanakirja.

Kirja ei sisälly kurssin hintaan. Kirjan voi hankkia paikallisista kirjakaupoista, tilata verkosta tai lainata kirjastosta.

Huom! Osta tai lainaa kirja ajoissa!

Katso myös

Kurssin suoritettuasi voit jatkaa opiskelua kurssilla Suomen kielen syventävä kurssi 2. Kurssi alkaa tammikuussa 2020.

Lisätiedot

Tiedot julkaistu ennakkotietoina. Muutokset mahdollisia.

  
Kukka-Maaria Noorzadeh
Paikkoja vapaana
17.9.2019 - 19.12.2019
Ilmoittautuminen alkaa
15.7.2019 00:00
Ilmoittautuminen päättyy
1.10.2019
Osallistumismaksu 105,00

Lue lisää