Avoin yliopisto-opetusHumanistiset ja esteettiset aineet

Aasian tutkimuksen perusteet: Johdatus Kaakkois-Aasiaan ja sen tutkimukseen

Vastaava yliopisto - Tiedekunta

Helsingin yliopisto - Humanistinen tiedekunta

Aikataulu ja työtavat (viikot)

  1. Etäluento 3h ma 26.4.2021 klo 17.00-19.30
  2. Videotallenne
  3. Etäluento 3h ma 10.5.2021 klo 17.00-19.30
  4. Videotallenne
  5. Videotallenne
  6. Etäluento 3h ma 31.5.2021 klo 17.00-19.30

Kohderyhmä

Kurssi sopii Aasian tutkimuksen opiskelijoille, Aasian tutkimuksen opintokokonaisuuden opiskelijoille, Aasian tutkimuksen harrastajille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Ei edellytetä aiempia Aasian tutkimuksen opintoja.

Kurssi sopii myös lukiolaisille; ei edellytetä aiempia Aasian tutkimuksen opintoja.

Edeltävät opinnot

Ei edeltäviä opintoja.

Tavoite

Opintojakson jälkeen opiskelijalla on peruskäsitys Aasian alueen moninaisuudesta, sen kulttuureista, uskonnoista ja alueen maiden poliittisesta kehityksestä. Hän osaa analysoida Aasian tutkimukseen liittyviä ajankohtaisia aiheita ja miettiä niiden merkityksiä globaalisti. Opiskelija oppii myös suhteuttamaan omaa ymmärrystään Aasiaan liittyvään tutkimuksen tekoon.

Sisältö

Kaakkois-Aasia on yksi maailman heterogeenisimmistä alueista. Suurimmalle osalle suomalaisista se on tullut tutuksi lähinnä Thaimaan ja Balin rantakohteiden tai kiehtovan Singaporen kaupungin kautta.

Burman rohingya-vähemmistön kohtelu on ollut otsikoissa maailmanlaajuisesti jo muutaman vuoden ajan ja sitä ennen maa on saanut laajasti huomiota sotilasjuntastaan ja nykyisen valtiokanslerin Aung San Suu Kyin taistelusta demokratian puolesta, josta tämä sai myös Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991. Vietnamin sodan päättymisestä on jo 40 vuotta ja tämä kommunistivaltio on vähitellen avautumassa ulkomaailmalle. Islam nousee Euroopassa otsikoihin lähinnä siirtolaisiin liittyvässä keskustelussa. Maailman suurin muslimiväestö elää, ehkä hieman yllättäen, Indonesian rajojen sisällä ja sen naapuri Brunei puolestaan soveltaa kiistanalaista šharia-lakia muslimikansalaisiinsa.

Koko Kaakkois-Aasian uskonnollinen ja kulttuurinen perintö pohjautuu kuitenkin intialaisiin uskontoihin, ensiksi hindulaisuuteen ja myöhemmin buddhalaisuuteen. Katolinen Filippiinit on ylittänyt viime aikoina uutiskynnyksen Euroopassa ristiriitaisen presidenttinsä Rodrigo Duterten huumeidenvastaisen sodan vuoksi.

Kuten johdannosta huomaa, Kaakkois-Aasiasta löytyy monta ainutlaatuista ja kiehtovaa tarinaa kerrottavaksi. Tämän kurssin tarkoituksena on nostaa esille joitakin näistä tarinoista, eräänlaisena johdantona alueseen ja sen monimuotoisuuteen. Tarkastelemme näitä tarinoita aluksi eurooppalaisesta perspektiivistä, mutta tarkoituksena on vähitellen siirtää painopistettä kohti paikallista näkökulmaa.

Toteutus

Etäluennot + videot Moodlessa + oheislukemisto + essee + verkkotentti

Etäluennoilla syvennytään esimerkiksi Kaakkois-Aasian määritelmään, kuuluisimpiin kohteisiin, historiaan ja tutkimukseen sekä ajankohtaisiin aiheisiin (mm. Kaakkois-Aasian tsunamit ja tulivuorenpurkaukset). Videot syventävät lähiluennoilla tarkasteltuja teemoja. Tarkemmat luentojen aiheet on esitelty Moodlessa.

Poissaolot: 80 % läsnäolovaatimus. 

Moodle: Käytössä on verkko-oppimisympäristö Moodle, joka avautuu jakson alkaessa. Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan (kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Avain näkyy viimeistään ilmoittautumistasi seuraavana päivänä. Saat käyttäjätunnusta koskevaa lisätietoa sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen.

Essee: Esseen palautus 30.6. mennessä.

Verkkotentti: kesäkuu. Uusintatentti elokuussa. Opintomaksuun sisältyy opinto-ohjelmassa mainitut tenttipäivät (2 kpl). Valitsemaasi verkkotenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua!

Arviointi

Opintojakso arvostellaan asteikolla 0-5. Opintojakson arvosana määräytyy suoritustavan (esim. luentokurssi) mukaisesti määriteltyjen tehtävien, aktiivisuuden ja muiden suoritusvaatimusten perusteella. Arviointimenetelmät ovat kiinteässä yhteydessä osaamistavoitteisiin ja opintojakson opetusmenetelmiin. 

Kirjallisuus

Ilmoitetaan opetuksen yhteydessä.

Ilmoittautuminen ja hintatiedot

Opintojakson hinta on 180 €. Ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan verkkomaksuna Tampereen kesäyliopistoon 150 €. Helsingin yliopiston yliopistomaksun 30 € opiskelija maksaa Avoimeen yliopistoon ilmoittautumisen yhteydessä. Ohjeet Avoimeen yliopistoon ilmoittautumisesta lähetetään sähköpostitse ennen opintojakson alkua. Opintomaksu ei ole sidoksissa opintosuorituksiin, vaan se on maksu määräaikaisesta ja rajatusta opinto-oikeudesta.

Lukioyhteistyö

Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvien Tampereen seudun toisen asteen oppilaitosten opiskelijat voivat hakea oman oppilaitoksensa kautta oikeutta osallistua Tampereen kesäyliopiston järjestämiin avoimiin yliopisto-opintoihin ja korkeakoulutasoisiin kieliopintoihin maksutta. Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvat oppilaitokset näet täältä.

Opintojakson normaalihinta on 180 euroa.

Lukio-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Jos opiskelet jossain yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvassa toisen asteen oppilaitoksessa, ilmoittaudu opintoihin Korota-tarjottimen kautta avautuvalla e-lomakkeella. Pääset Korota-tarjottimelle tästä.

Lisätiedot

Koulutuskoordinaattori Jere Salo, jere.salo(a)tampereenkesayliopisto.fi, 0400 818 229.

 


Opettaja

Erkki Viitasaari

Opintopisteet

5

Ilmoittautumisen tilanne

Ilmoittautuminen on päättynyt

Kurssin ajankohta

26.4.2021 - 31.12.2021

Ilmoittautuminen alkaa

30.11.2020

Ilmoittautuminen päättyy

18.4.2021

Kurssimaksu

180€