Avoin yliopisto-opetusTaide- ja kulttuuriala

Klovnerian jatkokurssi (2 op)

Vastaava yliopisto ja tiedekunta/yksikkö

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu

Laajuus

2 op

Ajankohta

ma-pe 1.-5.8.2022 klo 9-16

(yhteensä 40h)

Opetuspaikka

Liikelaituri, Yliopistonkatu 58 D, 1. krs.

Sisältö (kohti klovninumeroa)

Kurssin tarkoituksena on kehittää opiskelijan klovnerian tuntemusta ja osaamista. Opetuksessa tarkastellaan erityisesti klovni-improvisaation teemoja sekä edetään improvisaatiosta kohti klovninumeroa ja sen vaatimuksia. Kurssilla on mahdollisuus myös kehittää jo olemassa olevaa klovninumeroa tai suunnitelmaa siitä.  Klovninumero voidaan toteuttaa soolona, pari- tai ryhmätyönä.

Kurssilla harjoitellaan myös klovnin kontaktia ja vuorovaikutusta suhteessa sekä yleisöön että toisiin klovneihin. Uskallanko vapaasti hengittäen ja leikkien kuunnella ja aistia yleisön reaktioita? Läsnäolo, jakamisen ilo sekä heittäytyminen leikkiin ovat työskentelyn lähtökohtia. Opetuksessa vahvistetaan kunkin opiskelijan omaa erityistä tapaa ihmetellä elämää klovnina.


Kurssi on tarkoitettu jo aiemmin klovnerian perusteisiin tutustuneille. Opiskelijat valitaan ennakkotehtävien perusteella. Max. 16 opiskelijaa.

Ennakkotehtävät

Kerro lyhyesti aiempi kokemuksesi klovneriasta ja perustele miksi haluat tälle kurssille. Kerro myös, jos sinulla on idea klovninumerosta yksin tai muiden kanssa (max. 2 sivua).

Katso videotaltiointi klovni Marta Carbayon työskentelystä, osa Cantaclown-esitystä:

https://youtu.be/nPeko_SMZdU

 

Kirjoita vapaasti, mitä klovnerialle tyypillisiä asioita tunnistat videosta ja millaisia ajatuksia näkemäsi sinussa herättää (max. 1 sivu).

Ennakkotehtävät palautetaan kurssin vastuuhenkilölle, koulutuskoordinaattori Jere Salolle, sähköpostitse osoitteeseen jere.salo[ät]tampereenkesayliopisto.fi. Viimeinen palautuspäivä on 14.7.2022  jonka jälkeisellä viikolla kurssille hyväksytyt saavat tiedon ja ohjeet ilmoittautumiseen. 

 

Suoritustapa

Arviointi hyväksytty/hylätty. Aktiivinen osallistuminen opetukseen. Opintoihin sisältyy myös itsenäistä työskentelyä.

Kohderyhmä

Kurssi on tarkoitettu jo aiemmin klovnerian perusteisiin tutustuneille. Opiskelijat valitaan ennakkotehtävien perusteella. Max. 16 opiskelijaa.

Kouluttaja

Ohjaaja, FM Taina Mäki-Iso on erikoistunut fyysiseen teatteriin ja klovneriaan. Hän on käyttänyt ohjauksissaan klovneriaa, opettanut sitä mm. Teatterikorkeakoulussa, Nätyllä, Salpauksen sirkuskoulutuksessa ja Turun taideakatemiassa sekä esiintynyt klovnina sekä Suomessa että mm. Espanjassa, Tšekissä ja Arabiemiraateissa. Hän on opiskellut klovneriaa ja komiikkaa opettajinaan  mm. Philippe Gaulier, Pierre Byland, Ami Hattab, Norman Taylor ja Angela de Castro.

Opettaja

Taina Mäki-Iso

Opintopisteet

2

Ilmoittautumisen tilanne

Hakuohjeet mainittu kuvauksessa

Kurssin ajankohta

1.8.2022 - 5.8.2022

Kurssimaksu

185€