Edunvalvontavaltuutuksen ajankohtaispäivä
Ajankohta
Maanantai 6.2.2023 klo 9.00–15.30
Kouluttaja
OTT, dosentti Eva Gottberg
Koulutuspaikka
Tampereen kesäyliopiston koulutustila Suvituuli, os. Yliopistonkatu 60 A, 4. krs, Tampere. Osallistuminen on mahdollista myös verkon välityksellä (reaaliaikainen opetus Zoomilla). Koulutus myös tallennetaan ja tallenne on käytössäsi viikon ajan koulutuksen jälkeen.
Johdatus aiheeseen
Laki edunvalvontavaltuutuksesta tuli voimaan vuonna 2007. Valtakirjoja on muutamana viime vuonna saatettu Digi- ja väestötietovirastossa voimaan kiihtyvää tahtia, rekisteröintimäärien vuosi vuodelta voimakkaasti lisääntyessä. Samalla myös järjestelmän keskeisimmät ongelmat ovat alkaneet konkretisoitua niin valtakirjan laadinnan, voimaan saatettavan kuin jo voimassa olevankin valtuutuksen näkökulmasta, mistä on tuoretta tietoa.
Valtakirjan perussisältö ja sen laadintatapa ja -muoto, esteettömän varavaltuutetun välttämättömyys luopumis- tai lahjoitustilanteissa, tili- tai lupamääräysten tarpeellisuuteen sekä tiedonkulkuun liittyvät kysymykset ja esimerkiksi lasten kesken syntyvät ristiriitaisuudet vain jonkun lapsista hoitaessa vanhemman asioita ovat usein esille nousevia ongelmia. Moni myös pohtii, voiko ja kannattaako tehtäviä jakaa eri valtuutetuille ja miten tämä järkevimmin tapahtuu esimerkiksi, jos valtuuttaja on elinkeinonharjoittaja. Entä valtakirjan todistaminen, jos valtuuttaja jo on kunnoltaan heikentynyt?
Edunvalvontavaltuutuksen ajankohtaispäivän tavoite ja kohderyhmä
Koulutuksessa etsitään vastauksia edunvalvontavaltuutukseen liittyviin keskeisiin kysymyksiin ja ongelmiin lain ja käytännön näkökulmasta. Koulutus on suunnattu valtakirjoja laativille lakimiehille ja muille asiantuntijoille sekä edunvalvontavaltuutusten ja valtuutettujen kanssa eri tehtävissä tekemisiin joutuville henkilöille.
Käsiteltävät aiheet
- Edunvalvontavaltuutuksen käyttöala ja tarve. Valtakirjan laadinta, säilyttäminen, voimaan saattaminen ja peruuttaminen.
Valtuuttajan oikeustoimikyky ja todistajien merkitys
Kuka valtuutetuksi? Yksi vai useampi valtuutettu? Työnjako vai vara- tai toissijainen valtuutettu? Entä jos luottohenkilöä ei löydy?
Henkilöön liittyvät asiat ja rinnakkaiset määräykset; hoitotahto.
Taloudellisten asioiden vähimmäiskontrolli ja mahdollisten lisämääräysten tarve. Valtuuttajan oikeusturva.
Vastikkeettomat toimet, luopumiset ja luovutukset. Valtuutuksen rajat.
Salassapito ja tiedonsaanti
Valtuutuksen päättyminen ja lopputoimet
Hinta ja ilmoittautuminen- Koulutuksen hinta on 230 €, joka maksetaan verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä. Mikäli työnantaja maksaa osallistumisen, syötä ilmoittautumislomakkeella kohtaan "yrityslaskutus" työnantajan laskutustiedot. Lasku lähetetään ennen koulutuksen alkua.
Lisätiedot
Marja Hoivala, marja.hoivala(at)tampereenkesayliopisto.fi, puh. 040 761 5952
Jenna Torni, jenna.torni(at)tampereenkesayliopisto.fi, puh. 040 163 3302
Tiedot on julkaistu ennakkotietoina. Muutokset mahdollisia.