Kehitä ammatillista osaamistasiTyöelämä ja henkilökohtainen kehittyminen

Ajattelemisen ja kirjoittamisen työkalut (verkossa)

SELKEYTTÄ JA SUJUVUUTTA AJATTELU- JA KIRJOITUSTYÖHÖN

Miten taltioit omat ideasi? Entä netistä, kirjoista, valokuvista ja muista lähteistä löytämäsi tiedon ja inspiraatiot? Löydätkö tarvittavat muistiinpanot arkistostasi, kun tulee kirjoittamisen aika? Ovatko käyttämäsi työkalut sellaisia, että ne tukevat työtäsi vai tuntuuko siltä, että ajatukset hajoavat ja niitä on vaikea saada tekstin muotoon? Tällä kurssilla tutkija ja kouluttaja Anne Tarvainen jakaa parhaat vinkkinsä sujuvaan ajattelemisen ja kirjoittamisen prosessiin.

Koulutuksessa pohdimme, miten ajattelemisen ja kirjoittamisen työn kokonaisuutta voi hahmottaa ja millaisia vaiheita siihen kuuluu. Lisäksi käymme läpi erityyppisten lähteiden taltiointiin ja jäsentämiseen sekä oman tekstin tuottamiseen soveltuvia ilmaisia ja kohtuuhintaisia tietokoneohjelmia — unohtamatta perinteistä muistikirjaa. Kouluttaja näyttää konkreettisia työnkulkuja, joita voit soveltaa omassa työssäsi. Lisäksi hyödynnämme ratkaisukeskeisiä menetelmiä osallistujien omien työprosessien kehittämiseen.

Aikataulu

to 2.11. klo 17.00-19.00

to 9.11. klo 17.00-19.00

to 16.11. klo 17.00-19.00

Kesto: 8 oppintuntia (á 45 minuuttia)

Koulutuksen tavoitteet

Hahmotat, millaisia vaiheita omaan ajattelemisen ja kirjoittamisen prosessiisi kuuluu ja pystyt arvioimaan omaa työtäsi kognitiivisen ergonomian ja työhyvinvoinnin näkökulmasta.

Osaat tarkastella ja kehittää omia työnkulkujasi niin, että työsi muuttuu selkeämmäksi ja sujuvammaksi.

Tiedät, miten saat taltioitua, jäsenneltyä ja hyödynnettyä eri muodoissa olevia lähdeaineistoja (esim. kirjat, e-kirjat, tekstitiedostot, valokuvat, videot, nettisivut).

Pystyt arvioimaan, mitkä ohjelmien ominaisuudet ovat tärkeimpiä oman työsi kannalta ja millä perusteilla sinun kannattaa valita nämä työvälineesi.

Kohderyhmä

Kirjoititpa sitten romaania, sukuhistoriaa, opinnäytettä, blogia, tutkimusartikkelia tai tietokirjaa, voit saada työhösi paremman otteen kehittämällä työskentelymenetelmiäsi. Kurssi sopii hyvin myös apuraha- ja hankehakemusten, projektisuunnitelmien ja erilaisten raporttien kirjoittajille.

Toteutus

Opettaja käyttää opetuksessaan PC/Windows-konetta. Kurssilla käydään läpi mm. seuraavien ohjelmien tarjoamia ominaisuuksia menemättä kuitenkaan ohjelmien käytön yksityiskohtiin: Kurssilla käydään läpi erilaisten ohjelmien, kuten Notion, Evernote, Mendeley ja Scrivener ominaisuuksia menemättä kuitenkaan ohjelmien käytön yksityiskohtiin.

Kurssille osallistuminen ei vaadi ohjelmien hankkimista ja vastaavat työnkulut voi toteuttaa myös muilla ohjelmilla. Kurssille tullessasi sinulla on hyvä olla hallussa ainakin tietokoneen käytön perustaidot (osaat käyttää tekstinkäsittelyohjelmaa, nettiselainta ja koneesi tiedostoselainta).

Koulutus järjestetään verkossa Zoom-ohjelman välityksellä.

Lisätietoja

Opettajana toimii tutkija ja kouluttaja FT Anne Tarvainen www.annetarvainen.fi.

Tampereen kesäyliopiston rehtori Anu Urhemaa, anu.urhemaa@tampereenkesayliopisto.fi, puh 040 706 5606.

Opettaja

Anne Tarvainen

Ilmoittautumisen tilanne

Kurssilla on tilaa

Kurssin ajankohta

2.11.2023 - 16.11.2023

Ilmoittautuminen alkaa

25.1.2023

Ilmoittautuminen päättyy

19.10.2023

Kurssimaksu

130€

Ilmoittaudu