Hermoston merkitys liikunnanohjauksessa ja suorituskyvyssä
Pe-la 16.-17.5.2024
Kohderyhmä
Hermoston merkitys liikunnanohjauksessa ja suorituskyvyssä – koulutus toimii ammatillisena täydennyskoulutuksena kaikille, jotka ovat kiinnostuneita hermostollisten säätelymekanismien vaikutuksesta liikkumiseen ja neuroplastisuuteen valmentamisessa ja vapaa-ajan toiminnassa. Koulutus soveltuu hyvin esimerkiksi liikunta-alan ammattilaisille, valmentajille ja personal trainereille, jotka haluavat oppia tuottamaan elämää muuttavia, nopeita tuloksia suoraan asiakkaille ja valmennettavilleen.
Kuvaus
Liikkeen-, asennon- ja tasapainon säätelymekanismit ovat suorituskyvyn peruspilareita. Aivojemme säätelemä ja hermoston välittämä viesti mahdollistaa, ja toisaalta myös rajoittaa, kykyämme nostaa, hypätä tai juosta tehokkaasti. Jokainen liike on riippuvainen aivojemme mahdollisuudesta toteuttaa se halutusti. Kykyämme nostaa suurempia painoja tai esimerkiksi soittaa taitavammin viulua rajoittaa sama mekanismi. Aivojen tarve on tehdä suorituksesta turvallinen. Aivojemme näkökulmasta erilaiset rajoitteet nivelten liikehallinnassa, tasapainossa tai kyvyssämme hahmottaa ympäristöämme voi sekä lisätä että rajoittaa suorituskykyämme. Aivot tulkitsevat maailmaa nivelten ja lihasten sekä silmien ja tasapainoelimen tuottamien viestien kautta. Jos viesti ei kulje tai viestien tuottama informaatio on epäselvää, rajoittavat aivot toteutusta. Hermostollinen eli neurologinen valmennus on huippu-urheilussa maailmalla jo pitkälle edennyttä. Samoja harjoitteita voidaan jalostaa ja yhdistää sopivaksi vaikkapa Parkinson potilaalle tai tenniksen olympiavoittajalle.
Keskeiset sisällöt
- Liikkumisen neurologia
- Minimal effective dose- harjoitteiden annostelu
- Artrokineettinen refleksi
- Nivelet ja tuntoaisti liikkeensäätelyssä
- Aivot-lihas yhteys
- Silmien liike ja havaintokyky
Kouluttaja
Vesa Tabell:
"Koulutukseltani olen liikuntalääketieteen maisteri ja naprapaatti. Liikunta- ja terveysalalla olen toiminut lähes 20 vuotta niin teoreetikkona kuin pääasiassa käytännön toteuttajana. Neurologista osaamista olen soveltanut potilastyössä huimaus, migreeni ja tuki- ja liikuntaelin potilailla sekä huippu-urheilussa maajoukkuetasolla. Valmennuksellisesti kiinnostukseni kohde on voimailu vaikka kestävyysurheilija taustaltani olenkin."