Muu sisältö

Valtakunnalliset vapaan sivistystyön päivät 2019

Aika

29.-30.8.2019

Paikka

Tampereen seudun työväenopisto Sampola, Sammonkatu 2, 33540 Tampere

 

Sisältö

Voit ladata Valtakunnallisten vapaan sivistystyön päivien esitteen ja aikataulun itsellesi klikkaamalla tästä.

 

Vapaan sivistystyön päivät ovat vapaan sivistystyön koko henkilöstön yhteinen seminaari ja keskustelufoorumi. Päivien aikana kuullaan puheenvuoroja ajankohtaisista, vapaata sivistystyötä koskettavista teemoista, osallistutaan toiminnallisiin työpajoihin sekä ylläpidetään ja luodaan uusia verkostoja.

 

Päivät järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston, Tampereen kesäyliopiston, Vapaa Sivistystyö ry:n, Tampereen seudun työväenopiston, Ahjolan Setlementti ry:n, Opintokeskus Siviksen, Tampereen yliopiston, Varalan Urheiluopiston ja Päivölän Opiston yhteistyönä.

 

Vuoden 2019 Vapaan sivistystyönpäivien teemana on Koulutus, työ, tulevaisuus, jota käsitellään luennoilla ja työryhmissä. Lisäksi osallistujien keskinäisille keskusteluille on ensimmäiselle päivälle varattu hyvin aikaa. Keskustelufoorumeilla keskustellaan pienryhmissä ja ryhmää ja foorumiakin voi vaihtaa, kun siltä tuntuu. Keskustelufoorumeille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

 

Hintatiedot

Päivien hinta on 25 € / hlö. Maksu sisältää kahvit ja mahdolliset materiaalit. Maksu maksetaan verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä tai laskutetaan työnantajalta (täytä laskutustiedot tässä tapauksessa). Osallistujat vastaavat itse matka-, ruokailu-, majoitus- ym. kuluistaan. 

 

Omakustanteinen ruokailu

Työväenopisto Sampolan lounasravintola. Muita lähellä olevia lounasravintoloita löydät esimerkiksi Google Mapsista (klikkaa)

 

Majoituskiintiöitä on varattu seuraavista hotelleista

Lapland Hotels Tampere
2 hh 120 €/vrk ja 1 hh 105 €/vrk
Majoitusvaraus: p. 03–3830000 tai tampere@laplandhotels.com
Varaukset 5.8.2019 mennessä tunnuksella ”SIVISTYS”

 

Original Sokos Hotel Villa
2 hh 131 €/vrk ja 1hh 111 €/vrk
Majoitusvaraus: p. 020–1234633 tai Sokos Hotels myyntipalvelusta p. 020–1234600
Varaukset 1.8.2019 mennessä tunnuksella ”SIVISTYS”

 

Solo Sokos Hotel Torni Tampere
2 hh 146 €/vrk ja 1 hh 126 €/vrk
Majoitusvaraus: Sokos Hotels myyntipalvelu p. 020–1234600
Varaukset 1.8. mennessä tunnuksella ”SIVISTYS”

 

Lisätietoja

Ritva Ojalehto, Tampereen kesäyliopisto
ritva.ojalehto[ät]tampereenkesayliopisto.fi

Toni Saarivirta, Länsi– ja Sisä-Suomen AVI
toni.saarivirta[ät]avi.fi

 

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset 15.8.2019 mennessä Tampereen kesäyliopiston sivuilla (klikkaa vihreää ilmoittaudu-painiketta). 

Työpajoihin ilmoittaudutaan klikkaamalla tätä linkkiä

 

Ohjelma

 

Tarkemmat tiedot löytyvät ohjelmasta, jonka voit ladata klikkaamalla tästä

 

29.8.

9.30-10.15 Kahvi

10.00-12.15 Valtakunnallisten vapaan sivistystyön päivien avaus

10.30-11.15 Työelämän muutos

11.15-11.45 Vastauksia muutokseen – ajankohtaista vapaassa sivistystyössä

11.45-12.15 Työelämä muuttuu – miten ennakoin osaamistarpeet?

12.15-13.30 Lounastauko (omakustanteinen)

13.30-15.00 Keskustelufoorumit ja kahvi

15.00-15.30 Keskustelufoorumien terveiset

15.30-16.00 Tohtori Pekka Tuttava

18.00-20.00 Tampereen kaupungin vastaanotto Raatihuoneella

 

30.8.

9.30-10.15 Herätys huomiseen – eväitä tulevaisuustyöhön

10.15-12.15 Työpajat

12.15-13.15 Ekososiaalinen sivistys

13.15-13.30 Päätöspuheenvuoro

13.30 Lounas ja verkostoituminen (omakustanteinen)

 

Työpajat pe 30.8.2019 klo 10.15-12.15

Huom! Kun olet ilmoittautunut vapaan sivistystyön päiviin, ilmoittaudu myös haluamaasi työpajaan klikkaamalla tätä linkkiä.

 

Aikuiskouluttaja digimaassa: animaatiot, kuvatarinat ja trendit
Digitaalisen oppimisen asiantuntija Matleena Laakso

 

Itse tehdyt kuvatarinat ja animaatiot eri tavoin käytettynä tarjoavat kouluttajalle mahdollisuuksia luoda kiinnostavia oppimateriaaleja ja vetäviä oppimistuokioita. Oppijalle ne antavat yhden väylän käyttää omaa luovuuttaan. Työpaja avaa silmiä tämän päivän digitaalisille työkaluille ja kutsuu kokeilemaan. Lisäksi luodaan katsaus opetusteknologian trendeihin. Ota mukaan oma kannettava tietokone tai mobiililaite!

 

Ikääntyvien yliopistotoiminnan kehittäminen ja Geronet -hanke
Rehtori, Ikääntyvien yliopiston valtakunnallisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Juha-Pekka Liljander, Hämeen kesäyliopisto, rehtori Leena Meriläinen Jyväskylän kesäyliopisto, koulutussuunnittelija Ville Hirvikoski Geronet-hanke, Jyväskylän yliopisto

 

Keskustellaan Ikääntyvien yliopistotoiminnan nykytilasta, toiminnan periaatteista ja jaetaan hyviä käytäntöjä. Kuullaan Geronet-hankkeen etenemisestä kohti asetettuja tavoitteita ja pohditaan mahdollisia solmukohtia.

 

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto-opetus ja yhteistyö VST:n oppilaitoksen kanssa

Varajohtaja Merja Karjalainen, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto

 

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto on työstänyt kuuden vapaan sivistystyön oppilaitoksen kanssa suunnitelmaa yhteistyön suunnista ja tavoista jatkossa. Työpajassa esitellään suunnitelmaa ja keskustellaan siitä osallistujien kanssa. Lisäksi käsitellään ajankohtaisia yhteistyöhön liittyviä asioita ja käytänteitä.

 

Kädentaitopaja

Kädentaitojen opettaja Tarja Kuuva, Tampereen seudun työväenopisto ja Ahjolan kansalaisopisto

 

Rentoudutaan käsillä tehden. Pajassa valmistetaan pieni huovutustyö. Tarvikkeet sisältyvät työpajaan. Osallistujia max 16.

 

Minuuttiveistoksia

KuM, Aikuisten kuvataiteen perusopetuksesta vastaava kuvataideopettaja Heidi Saramäki, Sara Hildén -akatemia

 

Leikkimielistä irrottelua ajankohtaisten teemojen parissa kuvataiteen keinoin. Kokeiluja pienryhmissä työskennellen. Sopii kaikille – ei edellytä piirustustaitoja tai aiempia taideopintoja.

 

Paikka: Sara Hildén -akatemia, Ilmarinkatu 17, sisäänkäynti Ilmarinkadun ja Kalevan puistotien kulmasta, 5 min. kävelymatka Sampolasta.

 

Osallista, mahdollista, konkretisoi — innostavasti kohti aktiivisten kansalaisten kouluttamista
Koulutussuunnittelija, ADEKA-hankkeen projektikoordinaattori Mari Tapio Kansalaisfoorumi, kehityspäällikkö Anna Kirstinä Kansan Sivistystyön Liitto ja KSL-opintokeskus, vapaan sivistystyön koulutusalavastaava Heidi Luukkainen, Kiteen Evankelinen Kansanopisto

 

Sukelletaan aktiivisen ja demokraattisen kansalaisuuden kouluttamisen kysymyksiin. 13 vapaan sivistystyön oppilaitoksen yhteishankkeessa (Aktiivinen ja demokraattinen kansalaisuus — ADEKA 2018-2020) kehitetään näiden teemojen kouluttamista ja kootaan materiaaleja sekä suosituksia kouluttamisen tueksi. Pohdimme jokaisen omaa roolia aktiivisen ja demokraattisen kansalaisuuden edistäjänä ja rohkaisemme ottamaan käyttöön uudenlaisia lähestymistapoja.

 

Pilatesta ja faskiahuoltoa
Liikunnan ja pilateksen opettaja Pirjo Uosukainen-Hakala, Tampereen seudun työväenopisto ja Ahjolan kansalaisopisto

 

Mitä faskia (kolmiulotteinen sidekudosverkosto) on ja miten se liittyy terveeseen ja liikkuvaan kehoon? Teemme Pilates liikkeitä sekä venytyksiä, jotka huoltavat faskioita. Osassa liikkeitä käytetään pilatesrullaa/kuminauhaa apuna kehon toiminnan hahmottamisessa liikkeen aikana. Opittuja liikkeitä voi soveltaa myöhemmin vaikka kotona tai työpaikan taukojumpassa. Osallistujia max 20.

 

Vapaa sivistystyö ja yliopistojen opiskelijavalinnat – Toinen reitti yliopistoon (TRY) -hanke valintoja kehittämässä
Projektipäällikkö Paula Savela, Jyväskylän yliopisto ja koulutuspäällikkö Satu Vuori, Jyväskylän yliopisto

 

Hankkeen tilannekatsaus. Miten vapaa sivistystyö kytkeytyy hankkeen tämänhetkisiin tuloksiin ja tavoitteisiin? Miten yhteistyötä voidaan kehittää hankkeen loppuajaksi?

 

Vapaa sivistystyö maahanmuuttajan kotoutumisen tukena
Asiantuntija Eeva Jeronen, Opintokeskus Sivis

 

Oppilaitokset kehittävät uusia menetelmiä maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusta varten. Mitä voimme oppia käynnissä olevista tai jo toteutetuista hankkeista? Mikä käytäntö kannattaa juurruttaa ja mikä unohtaa?

 

Vapaan sivistystyön avoin tutkimustyöpaja
Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -ohjelma, SVV, www.vapausjavastuu.fi, professori Anja Heikkinen, Tampereen yliopisto sekä väitöskirjatutkijat Jenni Pätäri ja Outi Sipilä, Tampereen yliopisto

 

Avoin kaikille vapaan sivistystyön tutkimuksesta kiinnostuneille. Paja rakentuu tutkimusalustuksista ja niitä koskevista vapaamuotoisista keskusteluista. Kyseessä voi olla työn alla oleva opinnäytetyö (pro gradu, väitöskirja) tai muu tutkimus. Voidaan käsitellä myös lyhyempiä ideapapereita.

 

Vapaan sivistystyön toimialaan kuuluvat arvioinnit Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen arviointisuunnitelmassa 2020-2023
Arviointineuvos Päivi Kamppi ja arviointiasiantuntija Kirsi Mustonen, Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvi

 

Kuvataan työpajan osallistujille Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen kauden 2020-2023 arviointisuunnitelmaa vapaan sivistystyön toimialaan liittyvien arviointien osalta. Esitellään kehittävän arvioinnin periaatteet. Ideoidaan tulevia vapaan sivistystyön arviointeja konkretisoivia arviointikysymyksiä siten, että arvioinnit tuottaisivat kohderyhmille mahdollisimman hyödyllistä ja käyttökelpoista tietoa toiminnan kehittämiseen. Tulokset toimitetaan aikanaan arviointien suunnitteluryhmän tausta-aineistoksi.

 

Yhteistyöoppilaitokset ja avoin korkeakouluopetus jatkuvan oppimisen tiekartalla
Johtaja Jukka Lerkkanen, Jyväskylän yliopisto, Avoin yliopisto, koulutussuunnittelija Piia Pöysä, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Xamk

 

Esitellään avointen yliopistojen ja avointen ammattikorkeakoulujen yhteistyöverkostossa tehtyä esi-tystä avoimen korkeakoulutuksen jatkuvan oppimisen tiekartaksi. Esitystä valmistellaan edelleen UNIFI:n ja ARENE:n käsiteltäväksi ja samalla halutaan saada palautetta yhteistyöoppilaitoksilta yh-teistyön mahdollisuuksista.

 

  
Opettaja avoin
Paikkoja vapaana
29.8.2019 - 30.8.2019
Ilmoittautuminen alkaa
2.4.2019 00:00
Ilmoittautuminen päättyy
15.8.2019
Osallistumismaksu 25,00