15 vuoden työurallani Tampereen kesäyliopiston projektipäällikkönä olen kuullut tämän lauseen lukuisia kertoja. Tällä kertaa sen totesi minulle Ilmantieteenlaitoksen tutkimusprofessori Jari Haapala, jota olen saapunut haastattelemaan Helsingin Kumpulassa sijaitsevaan Ilmatieteenlaitoksen päämajaan.
Tutkimusprofessori Haapala on lupautunut pitämään luennon kesäyliopiston vetämän ikääntyvien yliopiston radioluentosarjassa. Mutta koska Jarin aihe, Pohjoisen jäämeren nykytila ja arktisen jään huolestuttava hupeneminen, ovat ennen kaikkea visuaalista esitystapaa suosivia, on hän toivonut radioluennon elävöittämiseksi haastattelutyyppistä lähestymistapaa. Ja koska kesäyliopiston projektipäällikön tehtävänkuvaan kuuluu periaatteellinen ’ei’-sanan välttäminen sekä kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin tilanteisiin valmistautuminen, vastasin Jarin toiveeseen tietenkin myöntävästi. Omaksuin tällä kertaa toimittaja-haastattelijan roolin ja tein kotiläksyni huolella. Kokemuksen tuomalla varmuudella vahvistin Jarille haastattelun alkajaisiksi, että ”tottahan toki, homma on hallussa”.
Kokemukseni mukaan ihminen, joka ei sano ’ei’ turhan usein, kerryttää kokemuksia keskimääräistä enemmän. Avarakatseisuus ja ennakkoluulottomuus ovat vieneet minut työurallani ihmeellisiin paikkoihin. Tällä kertaa ne veivät minut kuulemaan äärimmäisen kiehtovaa tarinaa monikansallisesta ja monitieteellisestä MOSAiC-hankkeesta, jossa tutkittiin satojen tutkijoiden voimin Pohjoisen jäämeren nykytilaa ja opittiin kylmyyden ja viiman keskellä elämään sovussa jääkarhujen ja tutkimuskalustosta kiinnostuneiden napakettujen kanssa. Hypnoottisen mielenkiintoisen keskustelun perusteella arvioin, että tutkimusprofessori Haapala on myös mies, joka sanoo työssään harvoin ’ei’. Ainakaan silloin hän ei kyseistä sanaa sanonut, kun tiedusteltiin halukkuutta lähteä 3,5 kuukaudeksi ulkotöihin maailman laidalle pimeistä pimeimpään kaamokseen tutkimaan jäälauttojen liikkeitä.
Suosittelen lämpimästi kuuntelemaan Radio Moreenin (https://nettiradiot.org/radio-moreeni/) taajuudella tiistaina 28.9. klo 10.15 alkaen, kuinka toimistotyöhön tottunut kasvatustieteilijä ja kenttätyössä meritoitunut meritutkija löysivät yhteisen sävelen. Saat myös tietää, mitä Pohjoiselle jäämerelle kuuluu ja tarkan päivämäärän, milloin arktinen jää sulaa ensimmäisen kerran kokonaan.
Lisätietoa Ikääntyvien yliopiston luennoista: https://tampereenkesayliopisto.fi/kurssi/8044/ikaantyvien-yliopiston-luennot/
Teksti: Mikko Mattila, projektipäällikkö, Tampereen kesäyliopisto
Kuvassa tutkimusprofessori Jari Haapala
kuvat: Jari Haapala