Henkilöstöjohtamisen perusteet (5 op) YJOA2170
Opintojakso kuuluu opintokokonaisuuteen
Henkilöstötyö ja johtaminen sosiaali- ja terveysalalla 21 op - syksy 2025 - kevät 2026Vastaava yliopisto - tiedekunta/yksikkö
Jyväskylän yliopisto - Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
Aikataulu ja suoritustapa
Tällä kurssilla perehdyt monipuolisesti henkilöstöjohtamisen teoreettiseen taustaan, käytäntöihin ja tuleviin trendeihin. Kurssilla käsitellään mm. rekrytointia, osaamisen kehittämistä ja työhyvinvointia. Oppimistehtävissä tarkastelet henkilöstöjohtamista kirjallisen esseen, pelillisen osuuden, case-tehtävän sekä henkilöstöstrategian laadinnan avulla.
Suoritusaika 1.10.2025–31.1.2026. Tutortapaamisten aikataulu varmistuu myöhemmin.
Pelireflektion palautuspäivä 18.1.2026
Oppimistehtävän palautuspäivä 31.1.2026
Sisältö
Opintojaksolla tutustut laaja-alaisesti henkilöstöjohtamisen keskeisiin osa-alueisiin, käytänteisiin ja tuleviin trendeihin. Tarkastelun kohteina ovat mm. strateginen ja vastuullinen henkilöstöjohtaminen, organisaatiokulttuuri ja muutos, henkilöstöjohtamisen käytännöt, johtajuus ja lähijohtaminen, sekä työelämäsuhteet.
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- selittää henkilöstöjohtamisen kokonaisuuden, keskeiset teoriat ja niiden yhteyden henkilöstöjohtamiseen käytännössä;
- kuvata vastuullisen henkilöstöjohtamisen periaatteet;
- selittää henkilöstöjohtamisen käytännöt;
- eritellä, arvioida ja vertailla henkilöstöjohtamisen rooleja ja merkitystä organisaatioiden toiminnassa ja tutkimuksellisesti;
- arvioida omaa kiinnostusta henkilöstöjohtamisen työhön.
Oppimateriaali
Viitala, R. (uusin saatavilla oleva painos). Henkilöstöjohtaminen. Strateginen kilpailutekijä. Helsinki: Edita. ISBN: 978-951-37-6358-9. Löytyy eKirjana Jyväskylän yliopiston kirjaston sivujen kautta yliopiston tunnuksilla kirjautuneena.
Viitala, R. 2021. Henkilöstöjohtaminen: Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit (1. painos.). Helsinki: Edita. ISBN: 978-951-37-7838-5. Löytyy eKirjana Jyväskylän yliopiston kirjaston sivujen kautta yliopiston tunnuksilla kirjautuneena.
Artikkelipaketti & opetustallenteita opintojakson työtilassa Moodlessa