Avoin yliopisto-opetusBiologia

Johdatus bio- ja ympäristötieteisiin BENP1011 (3 op)

Laajuus (op)

3.0

Oppiaine

Bio- ja ympäristötiede

Vastaava yliopisto ja tiedekunta/yksikkö

Jyväskylän yliopisto – Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Bio- ja ympäristötieteet

Aikataulu

To 2.10.2025 klo 17.30-20.00 (3 h) Hybridiopetus (lähiopetus Tampereen kesäyliopiston Suvituuli-opetustilassa osoitteessa Yliopistonkatu 60 A, 4. kerros/vaihtoehtoisesti opintoryhmätapaamiseen on mahdollista osallistua myös verkkovälitteisesti). Lisätietoa opetustilasta: https://tampereenkesayliopisto.fi/tietoja-meista/koulutustilat/

To 9.10.2025 klo 17.30-20.00 (3 h) Verkko-opetus

La 25.10.2025 klo 9.30-15.15 (7 h) Laboratoriotyöskentely, Tampereen yliopisto Atalpa

To 30.10.2025 klo 17.30-20.00 (3 h) Verkko-opetus

Kohderyhmä

Johdatus bio- ja ympäristötieteisiin -kurssi soveltuu hyvin luonnosta ja ympäristöstä kiinnostuneille, ja esimerkiksi biologian, lääketieteen tai luonnonvara- ja ympäristöaloille suuntaaville. Suositellaan, että opiskelijoilla on suoritettuna biologian pakolliset lukiokurssit Elämä ja evoluutio (BI01) sekä Ekologia ja ympäristö (BI02) tai he omaavat muuten vastaavat tiedot.

Biotieteiden alan opinnot soveltuvat sekä korkeakoulututkintoon tähtääville että esimerkiksi opettajille, maa- ja metsätalouden sekä ympäristönsuojelun parissa työskenteleville tai vaikkapa luontoharrastajille.

Opintojakso sopii hyvin myös lukio-opiskelijoille ja välivuotta viettäville.

Sisältö

Kurssi on bio- ja ympäristötieteiden perusopintojen johdantokurssi, jolla käsitellään luonnontieteellisen tutkimuksen periaatteita sekä alan keskeisiä ajankohtaisia teemoja globaalista näkökulmasta ekosysteemien tasolle. Tärkeimpiä teemoja ovat tieteellinen ajattelutapa, kokeellinen tutkimus, ilmakehän ilmiöiden ja ilmaston merkitys elämälle, fotosynteesi, aineiden kierrot sekä luonnon monimuotoisuuden vaihteluun vaikuttavat tekijät. Lisäksi tarkastellaan ilmastonmuutoksen ja luontokadon perusteita sekä näiden ilmiöiden taustalla olevia syitä. Kurssilla sovelletaan erilaisia opiskelutapoja luennoista ryhmätyöskentelyyn ja harjoitustehtäviin.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija kykenee

· selittämään nykyisen käsityksemme maapallon elämän synnystä ja edellytyksistä.

· kuvailemaan luonnontieteellisen tutkimuksen eri vaiheet, mukaan lukien kokeellinen tutkimus sekä soveltamaan niitä uudessa yhteydessä.

· selittämään keskeisimmät maapallon ilmakehään ja ilmastoon liittyvät ilmiöt.

· listaamaan ilmastonmuutoksen perussyitä ja seurauksia.

· selittämään miten valon energia muuttuu kemialliseksi energiaksi fotosynteesissä, ja mitkä ovat fotosynteesin eri vaiheet.

· kuvaamaan tärkeimmät luonnon energiavirrat ja aineiden kierrot globaalilla ja ekosysteemien tasolla.

· tunnistamaan ja kuvailemaan luonnon monimuotoisuuden vaihtelua ja siihen vaikuttavia ilmiöitä maapallolla.

· arvioimaan monimuotoisuuden vaihtelun vähenemisen (luontokadon) syitä ja seurauksia.

· toimimaan työryhmän aktiivisena jäsenenä, tunnistamaan ryhmädynamiikan perussääntöjä sekä toimimaan ryhmän puheenjohtajana ja sihteerinä.

esittämään keskeisiä luonnontieteellisiä sisältöjä ja ilmiöitä sekä suullisesti että kirjallisesti.

Suoritustapa

Luentotallenteita, kirjallisuus, ryhmäopetusta ja -ohjausta (lähiopetuksena/verkkovälitteiseä) n. 16 tuntia (à 45 min.), ryhmä- ja yksilötehtäviä. Opinnot aloitetaan tästä opintojaksosta. 

Kurssin opetuskielenä on suomi.

Kurssin suorittaminen edellyttää harjoitustöihin ja ryhmätyöskentelyyn osallistumista sekä tehtävien hyväksytyn suorittamisen.

Katso opiskeluohjeet Moodlesta https://moodle.jyu.fi/ 

Moodleen kirjaudutaan Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmien käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jotka saat käyttöösi ilmoittautuessasi opintoihin (ohjeet kirjautumiseen ovat opintokirjeessä, joka lähetetään sähköpostiisi noin viikko ennen opintojen alkamista). 

Arviointi

Asteikolla 0-5

Oppimateriaali

Luentotallenteet

Campbell, Urry, Cain, Wasserman, Minorsky & Reece: Biology: A Global Approach, 12th Edition. Pearson. Kirja on saatavissa e-kirjana Jyväskylän yliopiston kirjastosta https://jyu.finna.fi/Record/jykdok.2072433?sid=3007663637 Saat JY-tunnukset, joilla voit kirjautua Jyväskylän yliopiston kirjastoon (noin viikko ennen opintokokonaisuuden alkamista).

Vastaavuus

Opintojakso on Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opintovaatimusten mukainen bio- ja ympäristötieteiden perusopintojen opintojakso.

Ilmoittautuminen ja hintatiedot

Opintomaksu 95 euroa maksetaan verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä. Maksu sisältää Jyväskylän yliopiston perimän yliopistomaksun. Opintomaksu ei ole sidoksissa opintosuorituksiin, vaan se on maksu määräaikaisesta opinto-oikeudesta.

Toisen asteen opiskelijoiden ilmoittautuminen

Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvien Pirkanmaan toisen asteen oppilaitosten opiskelijat voivat hakea oman oppilaitoksensa kautta oikeutta osallistua Tampereen kesäyliopiston järjestämiin avoimiin korkeakouluopintoihin maksutta. Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvat oppilaitokset näet täältä.

Ota yhteyttä oman oppilaitoksesi opinto-ohjaajaan. Täytä ilmoittautumislomake (vihreä Ilmoittaudu-painike) yhdessä opinto-ohjaajasi kanssa käyttäen opinto-ohjaajalla olevaa koulukohtaista koodia. Jos oppilaitoksesi hyväksyy ilmoittautumisesi, saat maksuttoman opinto-oikeuden. Ellei ilmoittautumistasi hyväksytä, saat siitä tiedon sähköpostitse.

Lisätiedot  

Koulutuskoordinaattori Leena Leiniö-Rönkkö p. 040 015 2888


Kiinnostaisiko sinua yliopistoon hakeminen ilman pääsykokeita? 

Lisätietoja biotieteiden väyläopinnoista: https://tampereenkesayliopisto.fi/biotieteet/

 

Tiedot on julkaistu ennakkotietoina. Muutokset mahdollisia.

Opettaja

Kaisa Pullinen

Opintopisteet

3

Ilmoittautumisen tilanne

Kurssilla on tilaa

Kurssin ajankohta

2.10.2025 - 31.7.2026

Ilmoittautuminen alkaa

9.4.2025

Ilmoittautuminen päättyy

18.9.2025

Kurssimaksu

95€

Ilmoittaudu