Haastattelussa Suomea ukrainalaisille -kurssin opiskelijat

Mitä mieltä ukrainalaiset ovat suomalaisista ja suomen kielen opiskelusta?

Moni ei ehkä tiedä, että Tampereen kesäyliopisto on järjestänyt ukrainalaisille suomen kielen koulutusta aina syksystä 2022 alkaen.

Olemme tarjonneet kymmenille ukrainalaisille suomen kielen koulutusta ja sitä kautta tukea Suomessa elämiseen. Opiskelijat ovat päässeet kartuttamaan erilaisissa arkielämän tilanteissa tarvittavaa peruskielitaitoa – ja onpa ainakin yksi opiskelija päässyt koulutuksemme jälkeen opiskelemaan uutta ammattia!

Haastattelimme kolmea Suomea ukrainalaisille -kurssin opiskelijaa, Rozaa, Oleksandria ja Vladyslavia, heidän kokemuksistaan suomalaisista, Suomessa asumisesta ja suomen kielen opiskelusta.

ROZA:

Millaista Suomessa asuminen on ollut? Mikä on mielestäsi parasta Suomessa?

Pidän todella paljon Suomesta. Opiskelen tällä hetkellä suomen kieltä Tampereen kesäyliopistossa. Meillä on paras opettaja. Hän on mestari alallaan. Hän jaksaa selittää asiat meille kärsivällisesti useita kertoja, kunnes ymmärrämme.

Mielestäni paras asia Suomessa ovat ystävälliset ihmiset sekä luonto.

Mikä on mielestäsi haastavinta uuden kielen oppimisessa?

Itseorganisointi on edelleen yksi haastavimmista asioista vieraan kielen oppimisessa. Yleensä lupaamme itsellemme aloittaa kielen oppimisen maanantaina tai kuukauden alussa, mutta emme koskaan saa sitä aikaiseksi. Sitten alamme keksiä tekosyitä: ajan puute, työ, perhe, lapset.

Mikä on suomen kielen lempisanasi?

Suomen kielen lempisanani on ”kiitos”, koska se on ensimmäinen sana, jonka opettelin tullessani Suomeen.

Oletko huomannut kulttuurieroja Suomen ja Ukrainan välillä? Entä kielten välillä?

Suurin ero Ukrainan ja Suomen välillä on elämän tahti. Elämän tahti Suomessa eroaa merkittävästi ukrainalaisista suurkaupungeista: täällä se on hitaampaa ja rauhallisempaa. Jos verrataan Kiovaan, täällä kaikki kulkee kilpikonnan tahtia: kukaan ei ole kiireessä, elämä on suunniteltu ja mitattu.

Minulle suomen kieli on yksi maailman vaikeimmista kielistä. Kun kuulin suomen kieltä ensimmäisen kerran, ajattelin ”ei hyvänen aika!”. Mutta ajan myötä tajusin, että kieli on hyvin kaunis. Suomen ja ukrainan kielet ovat kuin pyramideja – vaikein osa on alussa. Kun ymmärrät, miten lauseita muodostetaan, oppiminen helpottuu.

Mikä on parasta Ukrainassa? Mistä olet ylpein Ukrainassa tai ukrainalaisissa?

Ukrainalainen vieraanvaraisuus, ruoka, kauneimmat naiset ja luonto. Olen ylpein ukrainalaisten isänmaallisuudesta ja yhtenäisyydestä, muutoksenhalusta, suvaitsevaisuudesta ja kestävyydestä.

Terveisiä suomalaisille?

Toivotan onnellisuutta, iloa jokaiseen päivään, iloa yksinkertaisista asioista: aamukahvista, auringonsäteistä, tuulen henkäyksestä, rakkaiden ihmisten katseista.

KATSO OLEKSANDRIN JA VLADYSLAVIN HAASTATTELU TÄÄLTÄ: HTTPS://YOUTU.BE/UMUB-UEVOBY