Avoin yliopisto-opetusTulevaisuudentutkimus

Tulevaisuudentutkimuksen menetelmät (5 op) - TUTU3

Opintojakso kuuluu opintokokonaisuuteen

Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuus 25 op

Aikataulu

  • Verkkotuutorointi syyslukukaudella 2025. Tuutoroinnin ajankohdat (7 keraa) ilmoitetaan myöhemmin. 

Vastaava yliopisto ja tiedekunta/yksikkö

Turun yliopisto - Kauppakorkeakoulu


Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa tarkastella monitieteisten tutkimuskysymysten haasteita ja tunnistaa ja osaa tulkita tulevaisuudentutkimuksen menetelmäkenttää. Opiskelija tunnistaa tyypillisimmät tulevaisuudentutkimuksessa hyödynnetyt menetelmät, niiden ominaispiirteet ja soveltamismahdollisuudet. Opiskelija ymmärtää tulevaisuudentutkimuksen erityispiirteitä verrattuna muihin tieteisiin ja tiedonaloihin. Opiskelija osaa ottaa huomioon tutkimusongelman ja -kohteen, tarkastelun aikajänteen ja tutkimusresurssit, kun pohditaan tutkimuksessa sovellettavaa menetelmää tai menetelmiä ja niiden mahdollista yhteiskäyttöä.

Sisältö

Opintojakson tavoitteena on antaa perusvalmiudet tulevaisuudentutkimuksen tieteellisten menetelmien ymmärtämiseen ja soveltamiseen. Lähtökohtana ovat erilaiset tutkimusongelmat, joissa voidaan käyttää tulevaisuudentutkimuksen menetelmiä. Lisäksi perehdytään monitieteisyyden haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

Suoritustapa

Luento-opetus 21t, itsenäinen työskentely, viikoittaiset verkkotehtävät ja -keskustelut. Opinnot sisältävät tuutoroitua opintoryhmätyöskentelyä sekä verkkotyöskentelyä.

Aktiivinen osallistuminen luento-opetukseen ja viikoittaisten verkkotehtävien hyväksytty suorittaminen. Lisäksi on mahdollista, että opiskelijat osallistuvat pieneltä osin johonkin ajankohtaiseen tutkimusprosessiin riippuen käynnissä olevista hankkeista. Tuutuorointiryhmä kokoontuu ilta-aikaan (7 arki-illan kokoontumista, joista vähintään viiteen tulee osallistua).

Oppimateriaali


    • Aalto, Hanna-Kaisa; Heikkilä, Katariina; Keski-Pukkila, Pasi; Mäki, Maija & Pöllänen, Markus (toim.) Tulevaisuudentutkimus tutuksi – Perusteita ja menetelmiä. Tulevaisuudentutkimuksen Verkostoakatemian julkaisuja 1/2022, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto, https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-563-1.
    • Kamppinen, Matti & Kuusi, Osmo & Söderlund, Sari (toim.) (2003) Tulevaisuudentutkimus. Perusteet ja sovellukset. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 896. Toinen painos. Helsinki.
    • Osmo Kuusi, Timo Bergman & Hazel Salminen (toim.) 2013 Miten tutkimme tulevaisuuksia? Tulevaisuudentutkimuksen seura ry, Acta Futura Fennica 5. Tampere.
    • Kurssin aikana jaettavat digitaaliset aineistot.

Lisätiedot

Tiedot ilmoitettu ennakkotietona, muutokset mahdollisia

 

Opintopisteet

5

Ilmoittautumisen tilanne

Hakuohjeet mainittu kuvauksessa

Kurssin ajankohta

1.9.2025 - 31.10.2025

Kurssimaksu

0€