Kehitä ammatillista osaamistasiLaki, hallinto ja talous

Velat, tasingot ja hallintaoikeudet osituksessa ja kuolinpesässä

Ajankohta

Maanantai 25.11.2024 klo 9.00–15.30 

Kouluttaja

OTT, dosentti Eva Gottberg

Koulutuspaikka

Tampereen kesäyliopiston koulutustila Suvituuli, os. Yliopistonkatu 60  A, 4. krs, Tampere. Osallistuminen on mahdollista myös etäyhteydellä (reaaliaikainen opetus Zoomilla). Koulutus myös tallennetaan ja tallenne on käytössäsi viikon ajan koulutuksen jälkeen. Jos koulutukseen ei ilmoittaudu riittävästi osallistujia paikan päälle, se järjestetään vain etäyhteydellä. 

Johdatus aiheeseen

Sekä ositukseen että kuolinpesän jakamattomuusaikaan ja jakoon liittyy keskeisenä osana kolmansien oikeuksien suojaaminen ja myös toteuttaminen. Kun myös osakkailla on intressinsä ja velvoitteensa, eri etutahojen oikeuksien yhteensovittaminen on keskeistä.

Osituksessa velkoja ei makseta mutta ne katetaan; puolison mahdollinen avio-oikeus toteutuu vain netto-omaisuuden puitteissa. Puolisoilla voi olla myös keskinäisiä velkoja ja sitoumuksia, ja useimmiten heidän yhteinen omaisuutensa tulee osituksen yhteydessä jaettavaksi. Tasingon valintaan ja maksamiseenkin saattaa liittyä ongelmia. Kuolinpesässä puolestaan ensisijaista on aina vainajan elinaikaisten velvoitteiden selvittäminen ja hoitaminen: vasta pesänselvityksen päätyttyä tiedetään, jääkö perillistaholle jaettavaa. Toimissaan varomattomat osakkaat saattavat joutua henkilökohtaiseen velka- ja palautusvastuuseen. Myös hallintaoikeudet jakamattomissa pesissä sekä avoliittojen purkautumiset tuottavat erilaisia, kolmansiinkin vaikutuksensa ulottavia eturistiriitoja.

Velat, tasingot ja hallintaoikeudet osituksessa ja kuolinpesässä -koulutuksen tavoite ja kohderyhmä

Koulutuksen tarkoituksena on valottaa näitä kysymyksiä nimenomaan eri etutahojen suojan näkökulmasta ja etsiä menettely- ja ratkaisumalleja, joilla toimituksissa eri olosuhteissa olisi tarkoituksenmukaisinta edetä. 

Koulutus on tarkoitettu osituksissa ja kuolinpesissä eri rooleissa toimiville juristeille ja myös niille juristeille, joiden tehtäviin kuuluu eropuolisoiden tai kuolinpesän osakkaiden neuvonta esimerkiksi perunkirjoitusten yhteydessä ja erilaisten sopimusten tekemisessä.

Käsiteltävät aiheet

  • Avio-oikeus ja erilaiset ositukset
  • Osituksen lähtökohdat
  • Tiedonsaanti toisen osapuolen omaisuudesta
  • Velat osituksessa
  • Tasingon määrittäminen ja maksaminen
  • Yhteisen omaisuuden jako
  • Velat kuolinpesässä ja perinnönjaossa
  • Hallintaoikeuden vaikutuksista
  • Avoliiton erottelun kysymyksiä

Hinta ja ilmoittautuminen

Koulutuksen hinta on 230 €, joka maksetaan verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä. Mikäli työnantaja maksaa osallistumisen, syötä ilmoittautumislomakkeella kohtaan "yritysmaksaja" työnantajan laskutustiedot. Lasku lähetetään ennen koulutuksen alkua.

Lisätiedot

Marja Hoivala, marja.hoivala(at)tampereenkesayliopisto.fi, puh. 040 761 5952
Jenna Torni, jenna.torni(at)tampereenkesayliopisto.fi, puh. 040 163 3302

 

Tiedot on julkaistu ennakkotietoina. Muutokset mahdollisia.

Opettaja

Eva Gottberg, OTT, dosentti

Ilmoittautumisen tilanne

Kurssilla on tilaa

Kurssin ajankohta

25.11.2024 - 25.11.2024

Ilmoittautuminen alkaa

1.10.2024

Ilmoittautuminen päättyy

11.11.2024

Kurssimaksu

230€

Ilmoittaudu