Avoin yliopisto-opetusHistoria (avoin yo)

Suomen ja lähialueiden historia: Lähteiden jäljillä (5 op) - etäopetus

Oletko kiinnostunut menneisyydestä tai laajemmin mikrohistoriasta? Lähteiden jäljillä -verkkokurssilla tutustumme erilaisten lähteiden mahdollisuuksiin. Tutustumme teemaan mm. päiväkirjojen, kirjeiden, valokuvien, maalauksien ja esineiden avulla.

Laajuus

5 op

Vastaava yliopisto - Tiedekunta

Helsingin yliopisto - Humanistinen tiedekunta

Ajankohta

Verkkoluennot 15.1.–26.2.2025 keskiviikkoisin klo 16.30–18.00

Käytämme Zoom- ja Moodle-alustoja. Saat tarkemmat tiedot alustoille kirjautumisesta sähköpostitse ennen 1. luentokertaa.

Ennen kurssin alkua opiskelijat tekevät ennakkotehtävän. Tarkemmat tiedot saat sähköpostitse/Moodlen kautta.

Tapaamisissa teemoina ovat kurssin teemoihin liittyvä keskustelu ja kurssin tehtävien edistäminen.

Kohderyhmä /edeltävät opinnot

Edeltäviä opintoja ei vaadita.

Kurssi sopii historian opiskelijoiden lisäksi myös esimerkiksi sukuhistoriasta tai paikallishistoriasta kiinnostuneille.

Temaattiset jaksot ovat usein uniikkeja luentojaksoja tai kursseja. Niissä opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua teeman alan tutkijan johdolla. Jaksolla ei kerrata perustietoja, opiskelijoille suositellaan tarvittaessa omatoimista peruskäsitteiden kertausta.

Kuvaus

Lähteiden jäljillä - verkkokurssilla tutustumme eri tyyppisiin lähdeaineistoihin. Tarkastelemme sekä kirjallisia, kuvallisia että esinelähteitä, esimerkiksi asiakirjoja, päiväkirjoja, kirjeitä, valokuvia, maalauksia ja perintöesineitä. 

Harjoittelemme tiedon hakemista ja mietimme, millaisia asioita tulee ottaa huomioon lähteitä tulkittaessa sekä pohdimme myös eettisiä kysymyksiä erilaisten lähdeaineistojen ympärillä. Kurssilla tehdään luentojen ja tehtävien omatoiminen arkistovierailu/osallistutaan yhteiseen arkistovierailuun Kansallisarkistoon.

Suoritustapa

Osallistuminen reaaliaikaiseen verkko-opetukseen + kurssin aikana tehtävät osatehtävät + kirjallinen lopputehtävä + vierailu Kansallisarkistoon (myös virtuaalinen vaihtoehto arkistokäynnille)

Lyhyt ennakkotehtävä, joka käydään läpi ensimmäisellä tapaamiskerralla.

Osatehtävät tehdään ryhmätöinä.

Kirjallisen lopputehtävän palautuspäivämäärä(t) ilmoitetaan viimeistään kurssin aikana.

Arviointiasteikko: 0–5

Lue lisää: Kirjalliset oppimistehtävät 

Oppimateriaali

Artikkelit ja muu materiaali ilmoitetaan Moodlessa.

Yhteydet muihin opintojaksoihin

Opintojakso on osa historian aineopintoja.

Kurssin voi suorittaa myös yksittäisenä kurssina tavoitteena historiantutkimuksen perusteiden harjoittelu.

Korvaavuus: 

HISK-211 Suomen ja lähialueiden historia

Kurssin vastuuopettaja Katja Weiland-Särmälä

Olen taustaltani taidehistorioitsija ja historioitsija. Väittelin keväällä 2022 Helsingin Yliopistolla. Väitöskirjani aiheena oli ”Pappisperheen aineeton perintö”. Tarkastelin ennen tutkimattoman sukuarkiston kautta kolmen eri säätyluokan eli aateliston, porvariston ja papiston kohtaamista, uuden pappisryhmän muotoutumista 1800-luvun lopulla sekä aineettoman perinnön rakentamisen, tallentamisen, siirtämisen ja vastaanottamisen tapoja.

Kirjoitan parhaillaan tietokirjaa Hangon vanhoista huviloista Alfred Kordelinin säätiön apurahalla. Olen tehnyt myös käytännön tutkimustyötä: viime vuonna tein Hangon museolle taideinventoinnin ja parhaillaan teen myös Hangon rakennusinventointia. Tänä vuonna käynnistyy myös Professori Maarit Leskelä-Kärjen tutkimushanke ”Sagalund - tarinoiden lehto”, jossa olen mukana. Tutkimme hankkeessa Kemiön Sagalund-kotimuseota, ja sitä, miten yksilön elämä rakentuu suhteessa ympäristöön ja miten tämä eletty elämä tallentuu myöhemmin museotoiminnan tuloksena osaksi kulttuurista muistia.

Olen aina halunnut myös popularisoida tutkimusta. Olen luennoinut paitsi Helsingin Yliopistolla ja Avoimessa Yliopistossa, myös Espoon kaupunginmuseolla, työväenopistolla sekä lukuisissa isoissa tapahtumissa  kuten Habitare, Veromessut ja Designviikot. Luentojen aiheet ovat vaihdelleet laidasta laitaan käsitellen niin taidetta, historiaa kuin esinekulttuuria. Kirjoitin vuosia Antiikki & Design-lehteen artikkeleita sekä antiikkia, vintagea ja designia käsittelevää blogia ”Löytöretkeilijän Paratiisi” ja tällä hetkellä minulla on keräilyyn, designiin ja esineisiin keskittyvä oma palsta Taloustaito-lehdessä sekä kirjoitan juttuja mm. Avotakkaan. Vapaa-aikani luen, käyn näyttelyissä, ulkoilen ja vietän aikaa perheeni kanssa.

Ilmoittautuminen ja hintatiedot

Opintojakson hinta on 180 €. Kurssimaksu maksetaan verkkomaksuna kesäyliopistoon ilmoittautumisen yhteydessä. Kurssimaksu sisältää Helsingin yliopiston avoimen yliopiston maksun, joka oikeuttaa opinto-oikeuden ja suoritusmerkinnän saamiseen. Kurssimaksu ei ole sidoksissa opintosuorituksiin, vaan se on maksu määräaikaisesta ja rajatusta opinto-oikeudesta.

HUOM! Ilmoittautuminen on kaksivaiheinen: sen lisäksi, että opiskelija ilmoittautuu Tampereen kesäyliopistoon, tulee hänen ilmoittautua myös Helsingin yliopiston avoimeen yliopistoon. Ohjeet Avoimeen yliopistoon ilmoittautumisesta lähetetään sähköpostitse ennen opintojakson alkua.

Lisätiedot

Koulutuskoordinaattori Suvi Tartia, suvi.tartia at tampereenkesayliopisto.fi, puh./Whatsapp 050 575 7127

Tiedot julkaistu ennakkotietoina. Muutokset mahdollisia.

Opettaja

Katja Weiland-Särmälä

Opintopisteet

5

Ilmoittautumisen tilanne

Kurssilla on tilaa

Kurssin ajankohta

15.1.2025 - 26.2.2025

Ilmoittautuminen alkaa

7.11.2024

Ilmoittautuminen päättyy

1.1.2025

Kurssimaksu

180€

Ilmoittaudu