Kasvatuksen ja koulutuksen filosofiset ja historialliset lähtökohdat - KAS.KAA.010
Opintojakso kuuluu opintokokonaisuuteen
Kasvatustieteiden perusopinnot 25 opVastaava yliopisto - Yksikkö
Tampereen yliopisto - Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta
Aikataulu
Luennot: 5.-8.8.2024 klo 16.30-19.00
Opetustila
Verkko-opinnot Zoom-alustalla.
Tavoitteet
Opiskelija
- - ymmärtää kasvatusajattelun ja -käsitysten filosofisen perustan sekä kasvatuskäsitysten, -toiminnan ja -instituutioiden riippuvuuden historiallisesta ajasta ja paikasta
- tuntee länsimaisen kasvatusajattelun päälinjoja ja niiden filosofisia ja historiallisia perusteita.
- ymmärtää ihmisen riippuvuuden ei-inhimillisestä luonnosta ja ympäristökasvatuksen merkityksen kestävän ja viisaan luontosuhteen kehittymiselle.
Sisältö
Kasvatuksen ja koulutuksen filosofiset ja historialliset lähtökohdat - KAS.KAA.010 -Opintojaksolla perehdytään suomalaisen ja länsimaisen kasvatusajattelun kysymyksenasetteluihin ja niiden merkitykseen nykyisen kasvatus- ja koulutustoiminnan rakentumiselle. Jaksolla käsitellään yhteiskunnallisten muutosten ja ideologioiden ilmenemismuotoja kasvatusajattelussa ja kasvatuksen historiassa sekä kasvatuksen erityisluonnetta eettisen toimintakyvyn ja viisaan luontosuhteen herättäjänä.
Opintojakson tiedetausta: Kasvatushistoria, kasvatusfilosofia, ympäristökasvatus
Suoritustapa
12 h luentoja, 121 tuntia itsenäistä opiskelua. Suoritustapa: osallistuminen opetukseen ja esseesuoritus.
Arviointi asteikolla 1-5.
Kirjallisuus
Heikkinen, A. & Leino-Kaukiainen, P. (toim.) 2011. Valistus ja koulunpenkki. Kasvatus ja koulutus Suomessa 1860-luvulta 1960-luvulle. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. 2011.
Kettunen, P. & Simola, H. (toim.) 2012. Tiedon ja osaamisen Suomi. Kasvatus ja koulutus Suomessa 1960-luvulta 2000-luvulle. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. 2012
Saari, A. 2021. Kasvatusteoria antiikista nykypäivään. Helsinki: Gaudeamus.
tai kaksi muuta itse valittua vastaavaa kasvatushistoriallista teosta.
Lisäksi kolme vapaavalintaista kasvatusfilosofista tai –historiallista artikkelia (esim. Niin & Näin –lehdestä tai Kasvatus ja Aika –verkkolehdestä).
Esimerkiksi: https://www.netn.fi/artikkeli/kasvatusfilosofian-tarkein-tehtava
https://www.netn.fi/lehti/artikkelikanta
Toisen asteen opiskelijoiden ilmoittautuminen
Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvien Pirkanmaan toisen asteen oppilaitosten opiskelijat voivat hakea oman oppilaitoksensa kautta oikeutta osallistua Tampereen kesäyliopiston järjestämiin avoimiin korkeakouluopintoihin maksutta. Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvat oppilaitokset näet täältä.
Ota yhteyttä oman oppilaitoksesi opinto-ohjaajaan. Täytä ilmoittautumislomake (vihreä Ilmoittaudu-painike) yhdessä opinto-ohjaajasi kanssa käyttäen opinto-ohjaajalla olevaa koulukohtaista koodia. Jos oppilaitoksesi hyväksyy ilmoittautumisesi, saat maksuttoman opinto-oikeuden. Ellei ilmoittautumistasi hyväksytä, saat siitä tiedon sähköpostitse.
Lisätiedot
Tiedot julkaistu ennakkotietona. Muutokset mahdollisia.