Avoin yliopisto-opetusHistoria (avoin yo)

Naisten elämää keskiajalla (etäopetus)

Laajuus

5 op

Vastaava yliopisto - Tiedekunta

Helsingin yliopisto - Humanistinen tiedekunta

Ajankohta

Reaaliaikaiset verkkoluennot 19.9.–7.11.2024 torstaisin klo 17.00–19.00

Käytämme Zoom- ja Moodle-alustoja. Saat tarkemmat tiedot alustoille kirjautumisesta sähköpostitse ennen 1. luentokertaa. 

HUOM! Opetus etäopetusta. Tapaamisia ei tallenneta. Varaa viikottain aikaa kurssin opiskelulle.

Edeltävät opinnot

Edeltäviä opintoja ei vaadita.

Opintojakso on keskiajan tutkimuksen opintoja. Kurssin voi suorittaa myös yksittäisenä kurssina.

Kuvaus

Millaista naisten elämä oli keskiajalla? Oliko naisilla mahdollisuutta opiskella? Saivatko naiset hallita omaisuutta? Oliko kuningattarilla valtaa? Mitä vaihtoehtoja naisilla oli avioliiton ja perhe-elämän lisäksi? Osallistuivatko naiset kirjalliseen elämään? Kuka oli Hildegard Bingeniläinen, Eleonoora Akvitanialainen tai Margery Kempe?

Kurssilla tarkastellaan naisen asemaa ja toimijuutta varhaiskeskiajalta myöhäiskeskiajalle (1500-luvun alkuun). Perehdymme naisten elämään monipuolisesti. Kurssilla tutustumme muun muassa luostarielämään ja uskonnollisiin maallikkoliikkeisiin, keskiaikaiseen perhe-elämään ja naisten työmahdollisuuksiin. Kurssilla luetaan myös katkelmia keskiaikaisista lähteistä (käännöksinä). 

Kurssilla pohditaan antiikin ajan naisten elämää eri näkökulmista monipuolisia lähde-esimerkkejä hyödyntäen. Keskeisiä teemoja ovat naisen asema perheessä, naisten työ, naisten rooli uskonnossa sekä naisten mahdollisuudet yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Kurssi kattaa antiikin eri ajanjaksot minolaisesta kulttuurista myöhäisantiikkiin.

Tavoitteet

Tämä etäkurssi koostuu reaaliaikaisista verkkoluennoista sekä luentotallenteista ja muusta Moodlen kautta jaettavasta materiaalista. Harjoitustehtävien lisäksi kurssisuoritukseen kuuluu kirjallinen lopputehtävä, oppimispäiväkirja, joka arvioidaan arvosanalla 0–5.

Kirjallinen lopputehtävän palautuspäivä ilmoitetaan kurssin aikana.

Lue lisää: Kirjalliset oppimistehtävät

Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on tietoa naisten mahdollisuuksista ja elämänpiireistä varhaiskeskiajalta myöhäiskeskiajalle. Lisäksi opiskelija on tutustunut aihepiiriin liittyviin keskiaikaisiin lähteisiin.

Suoritustapa

Oppimispäiväkirja ja harjoitustehtävät

Tarkemmat ohjeet löytyvät jakson Moodle-alustalta.

Arviointiasteikko: 0–5

Arviointi ja opintosuoritukset

Oppimateriaali

Artikkelit ja muu materiaali ilmoitetaan Moodlessa.

Yhteydet muihin opintojaksoihin

Opintojakso on historian aineopintoja.

Korvaavuus: 

KESK-5140 Keskiajan historian erityiskursseja 1 5 op (Helsingin yliopisto)

HISK-212 Euroopan historia 5 op (Helsingin yliopisto)

Opiskelijat voivat suorittaa kurssikoodin vain kerran. Mikäli olet suorittanut tämän kurssin kaikki koodit, ota yhteyttä Helsigin yliopistoon ennen ilmoittautumista: avoin-student@helsinki.fi

Ilmoittautuminen ja hintatiedot

Opintojakson hinta on 190 €

Kurssimaksu maksetaan verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä. Kurssimaksu ei ole sidoksissa opintosuorituksiin, vaan se on maksu määräaikaisesta ja rajatusta opinto-oikeudesta.

HUOM! Ilmoittautuminen on kaksivaiheinen: sen lisäksi, että opiskelija ilmoittautuu Tampereen kesäyliopistoon, tulee hänen ilmoittautua myös Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon. Ohjeet Avoimeen yliopistoon ilmoittautumisesta lähetetään sähköpostitse ennen opintojakson alkua.

Toisen asteen yhteistyö

Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvien Tampereen seudun toisen asteen oppilaitosten opiskelijat voivat hakea oman oppilaitoksensa kautta oikeutta osallistua Tampereen kesäyliopiston järjestämiin avoimiin yliopisto-opintoihin ja korkeakoulujen opetussuunnitelmien mukaisiin kieliopintoihin maksutta. Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvat oppilaitokset näet täältä.

Opintojakson normaalihinta on 190 euroa.

Toisen asteen opiskelijoiden ilmoittautuminen

Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvien Pirkanmaan toisen asteen oppilaitosten opiskelijat  voivat hakea oman oppilaitoksensa kautta oikeutta osallistua Tampereen kesäyliopiston järjestämiin avoimiin korkeakouluopintoihin maksutta. Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvat oppilaitokset näet täältä.

Ota yhteyttä oman oppilaitoksesi opinto-ohjaajaan. Täytä ilmoittautumislomake (vihreä Ilmoittaudu-painike) yhdessä opinto-ohjaajasi kanssa käyttäen opinto-ohjaajalla olevaa koulukohtaista koodia. Jos oppilaitoksesi hyväksyy ilmoittautumisesi, saat maksuttoman opinto-oikeuden. Ellei ilmoittautumistasi hyväksytä, saat siitä tiedon sähköpostitse.

Lisätiedot

Koulutuskoordinaattori Suvi Tartia, suvi.tartia at tampereenkesayliopisto.fi, puh. 050 575 7127

Tiedot julkaistu ennakkotietoina. Muutokset mahdollisia.

Opettaja

Leena Enqvist, Tuula Rantala

Opintopisteet

5

Ilmoittautumisen tilanne

Ilmoittautuminen on päättynyt

Kurssin ajankohta

19.9.2024 - 7.11.2024

Ilmoittautuminen alkaa

31.12.2023

Ilmoittautuminen päättyy

5.9.2024

Kurssimaksu

190€