KieletVenäjä

Venäjän kielen alkeiskurssi 1 (5 op) - etäopetus

Laajuus

5 op

Vastaava yliopisto ja tiedekunta/yksikkö

Tampereen ammattikorkeakoulu - Kielet ja viestintä: Opintojakso 3H00EM70

Ajankohta

Verkkokurssi

Ryhmäopetusta verkossa 9.9.–16.12.2024 maanantaisin klo 17.00–20.15

Opetuksessa käytetään Moodle-oppimisympäristöä ja Zoom-verkkokokousalustaa. Opiskelijalla tulee olla hyvä nettiyhteys ja mikrofoni sekä kamera. Sinun ei tarvitse hankkia mitään ohjelmia. Saat tarkemmat tiedot Moodle- ja Zoom-alustoille kirjautumisesta sähköpostitse ennen kurssin alkua.

Voit osallistua kurssille mistä tahansa, vaikka Suomen ulkopuolelta.

Opettaja

Ina Jantunen

Kohderyhmä

Venäjän kielen alkeiskurssi 1 on tarkoitettu opiskelijoille, jotka eivät ole aiemmin opiskelleet venäjän kieltä tai joilla on siitä vain vähäiset peruskoulutiedot. Opetus alkaa aakkosista.

Miksi opiskella venäjää?

Venäjän kielen taitoa voi hyödyntää monin tavoin. Se helpottaa myös muiden slaavilaisten kielten ymmärtämistä ja opiskelua. Kielitaito edistää kommunikointia niissä maissa ja niiden kanssa, joiden kotimaassa venäjän kieltä puhutaan. Lisäksi venäjän kieli toimii lingua francana monelle ihmiselle esimerkiksi itäisen Euroopan maissa.

Suomessa venäjän kielen taidolla ja naapurimaan tuntemuksella on erityinen merkitys. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 Suomessa asui yhteensä yli 93 500 venäjänkielistä henkilöä. Venäjää puhuvat on maamme suurin monikansallinen vieraskielisten ryhmä, joka kasvaa jatkuvasti. 

Venäjän kieli on läsnä eri elämäntilanteissa suomalaisessa yhteiskunnassa. Venäjän kielen taidosta on hyötyä useilla toimialoilla, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon, valtio- ja yhteiskuntatieteiden, politiikan, turvallisuuden, viestinnän ja informaatioteknologian ammateissa. Kielitaidon merkitys nykytilanteessa ja tulevaisuudessa ei ole vähenemässä, vaan päinvastoin se kasvaa.

Kurssin tavoitteet

Taitotaso A1 eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikolla

Venäjän kielen alkeiskurssi 1:n suoritettuaan opiskelija

  • tunnistaa kyrilliset kirjaimet ja osaa tuottaa suuren osan niistä ja venäjän kielen äänteistä
  • osaa kielen perusrakenteet
  • ymmärtää selkeää ja yksinkertaista puhetta, joka liittyy omaan arkipäivän elämään (tutustuminen, esittäytyminen, perhe, ammatti, kahvilassa käynti ym.)
  • pystyy esittämään yksinkertaisia kysymyksiä ja vastaamaan sellaisiin
  • osaa lukea ja kirjoittaa yksinkertaisia lauseita
  • ymmärtää ja osaa tuottaa kieltä keskeisissä kielenkäyttötilanteissa
  • osaa kertoa yrityksiin/työpaikkaan liittyvää pääinformaatiota
  • tiedostaa venäläisen puhekulttuurin perustavat piirteet
  • tuntee kielialueen kulttuurieroja ja vuorovaikutustapoja sekä pystyy ottamaan niitä huomioon omassa toiminnassaan

Sisältö

  • ääntämis- ja intonaatioharjoituksia
  • venäjän kieliopin ja kielen rakenteiden opiskelua ja harjoittelua
  • kirjoitus- ja sanastoharjoituksia
  • puhevalmiusharjoituksia venäjän kielen käytöstä
  • Internet: venäläisiä linkkejä, joista löytää mm. kulttuuritietoutta ja maantuntemusta; myös linkkejä aikakausi- ja sanomalehtiin sekä sanakirjoihin

Kurssilla opiskellaan kielen perusrakenteita ja harjoitellaan viestintää tavallisissa kielenkäyttötilanteissa. Tutustaan suullisen viestinnän ominaispiirteisiin ja tapakulttuurin erojen vaikutuksiin viestinnässä. Keskustelemalla, kirjoittamalla ja tekemällä ryhmätöitä tavoitellaan kielitaitoa, jota voi käyttää sekä arkielämässä että työelämässä. Tärkeänä pidetään viestintätaitojen kehittämistä: sekä puhe- että kuuntelutaitoa ja vieraan kielen puhumisen jännityksestä irti pääsemistä. 

Suoritustapa

Kurssi sisältää 60 oppituntia (à 45 min.) etäopetusta ja se vaatii lisäksi itsenäistä työskentelyä osaamistavoitteiden saavuttamiseksi. 5 opintopisteen laajuisen kurssin vaatima työmäärä on n. 135 tuntia (opetustunnit ja itsenäinen työskentely yhteensä). Kurssin suorittamisen edellytyksinä ovat säännöllinen ja aktiivinen osallistuminen ryhmän vuorovaikutukseen, sovittujen tehtävien tekeminen sekä kirjallinen loppukoe. Suullista kielitaitoa arvioidaan jatkuvasti mm. kurssilla pidettyjen harjoitusten sekä osoitetun tuntiaktiivisuuden perusteella. Opintojakson suorittamiseksi opiskelijan tulee osallistua vähintään n. 80 %:iin opetustunneista. 

Arviointi asteikolla 0–5

Oppimateriaali

Marjatta Alestalo, Uudistettu Kafe Piter 1, Venäjää taitotasolle A1, Finnlectura (ISBN 978-951-1-33414-9), kappaleet 1–9

Oppikirja ei sisälly kurssimaksuun.

Kuulustelut

Loppukokeen ja uusinnan ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin. 

Vastaavuus

Kurssi vastaa Tampereen ammattikorkeakoulun opintojaksoa Venäjän kielen alkeet 3H00EM70 (5 op).

Aikaisen ilmoittautujan etu

Saat aikaisen ilmoittautujan edun 10 euroa, kun ilmoittaudut syksyllä 2024 alkaville kielikursseillemme 15.8. mennessä ja maksat osallistumismaksun verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä. Etu on huomioitu kurssin hinnassa. 16.8. alkaen kurssin hinta on 155 euroa.

Toisen asteen opiskelijoiden ilmoittautuminen

Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvien Pirkanmaan toisen asteen oppilaitosten opiskelijat voivat hakea oman oppilaitoksensa kautta oikeutta osallistua Tampereen kesäyliopiston järjestämiin avoimiin korkeakouluopintoihin maksutta. Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvat oppilaitokset näet täältä.

Ota yhteyttä oman oppilaitoksesi opinto-ohjaajaan. Täytä ilmoittautumislomake (vihreä Ilmoittaudu-painike) yhdessä opinto-ohjaajasi kanssa käyttäen opinto-ohjaajalla olevaa koulukohtaista koodia. Koodin lisäämisen jälkeen pitää painaa 'Tarkista koodi' -painiketta. Jos oppilaitoksesi hyväksyy ilmoittautumisesi, saat maksuttoman  opinto-oikeuden. Ellei ilmoittautumistasi hyväksytä, saat siitä tiedon  sähköpostitse.

Katso myös

Venäjän kielen alkeiskurssi 1 on tasoltaan vastaava kuin Tampereen yliopiston kielikeskuksen kurssi Venäjä 1.

Alkeiskurssi 1:n jälkeen voit jatkaa opiskelua alkeiskurssi 2:lla, joka alkaa tammikuussa 2025.

Lisätiedot

Kurssisihteeri Tuomas Kvist, tuomas.kvist(at)tampereenkesayliopisto.fi, puh. 040 163 3370
Tampereen kesäyliopiston toimisto, toimisto(at)tampereenkesayliopisto.fi, puh. 050 303 1178

 

Tiedot julkaistu ennakkotietoina. Muutokset mahdollisia.

Opettaja

Ina Jantunen

Opintopisteet

5

Ilmoittautumisen tilanne

Kurssilla on tilaa

Kurssin ajankohta

9.9.2024 - 16.12.2024

Ilmoittautuminen alkaa

13.6.2024

Ilmoittautuminen päättyy

15.8.2024

Kurssimaksu

145€

Ilmoittaudu