Venäjän kielen alkeiskurssi 1 (5 op) - etäopetus
Laajuus
5 op
Vastaava yliopisto ja tiedekunta/yksikkö
Tampereen ammattikorkeakoulu - Kielet ja viestintä: Opintojakso 3H00EM70
Ajankohta
Verkkokurssi
Ryhmäopetusta verkossa 9.9.–16.12.2024 maanantaisin klo 17.00–20.15
Opetuksessa käytetään Moodle-oppimisympäristöä ja Zoom-verkkokokousalustaa. Opiskelijalla tulee olla hyvä nettiyhteys ja mikrofoni sekä kamera. Sinun ei tarvitse hankkia mitään ohjelmia. Saat tarkemmat tiedot Moodle- ja Zoom-alustoille kirjautumisesta sähköpostitse ennen kurssin alkua.
Voit osallistua kurssille mistä tahansa, vaikka Suomen ulkopuolelta.
Opettaja
Ina Jantunen
Kohderyhmä
Venäjän kielen alkeiskurssi 1 on tarkoitettu opiskelijoille, jotka eivät ole aiemmin opiskelleet venäjän kieltä tai joilla on siitä vain vähäiset peruskoulutiedot. Opetus alkaa aakkosista.
Miksi opiskella venäjää?
Venäjän kielen taitoa voi hyödyntää monin tavoin. Se helpottaa myös muiden slaavilaisten kielten ymmärtämistä ja opiskelua. Kielitaito edistää kommunikointia niissä maissa ja niiden kanssa, joiden kotimaassa venäjän kieltä puhutaan. Lisäksi venäjän kieli toimii lingua francana monelle ihmiselle esimerkiksi itäisen Euroopan maissa.
Suomessa venäjän kielen taidolla ja naapurimaan tuntemuksella on erityinen merkitys. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 Suomessa asui yhteensä yli 93 500 venäjänkielistä henkilöä. Venäjää puhuvat on maamme suurin monikansallinen vieraskielisten ryhmä, joka kasvaa jatkuvasti.
Venäjän kieli on läsnä eri elämäntilanteissa suomalaisessa yhteiskunnassa. Venäjän kielen taidosta on hyötyä useilla toimialoilla, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon, valtio- ja yhteiskuntatieteiden, politiikan, turvallisuuden, viestinnän ja informaatioteknologian ammateissa. Kielitaidon merkitys nykytilanteessa ja tulevaisuudessa ei ole vähenemässä, vaan päinvastoin se kasvaa.
Kurssin tavoitteet
Taitotaso A1 eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikolla
Venäjän kielen alkeiskurssi 1:n suoritettuaan opiskelija
- tunnistaa kyrilliset kirjaimet ja osaa tuottaa suuren osan niistä ja venäjän kielen äänteistä
- osaa kielen perusrakenteet
- ymmärtää selkeää ja yksinkertaista puhetta, joka liittyy omaan arkipäivän elämään (tutustuminen, esittäytyminen, perhe, ammatti, kahvilassa käynti ym.)
- pystyy esittämään yksinkertaisia kysymyksiä ja vastaamaan sellaisiin
- osaa lukea ja kirjoittaa yksinkertaisia lauseita
- ymmärtää ja osaa tuottaa kieltä keskeisissä kielenkäyttötilanteissa
- osaa kertoa yrityksiin/työpaikkaan liittyvää pääinformaatiota
- tiedostaa venäläisen puhekulttuurin perustavat piirteet
- tuntee kielialueen kulttuurieroja ja vuorovaikutustapoja sekä pystyy ottamaan niitä huomioon omassa toiminnassaan
Sisältö
- ääntämis- ja intonaatioharjoituksia
- venäjän kieliopin ja kielen rakenteiden opiskelua ja harjoittelua
- kirjoitus- ja sanastoharjoituksia
- puhevalmiusharjoituksia venäjän kielen käytöstä
- Internet: venäläisiä linkkejä, joista löytää mm. kulttuuritietoutta ja maantuntemusta; myös linkkejä aikakausi- ja sanomalehtiin sekä sanakirjoihin
Kurssilla opiskellaan kielen perusrakenteita ja harjoitellaan viestintää tavallisissa kielenkäyttötilanteissa. Tutustaan suullisen viestinnän ominaispiirteisiin ja tapakulttuurin erojen vaikutuksiin viestinnässä. Keskustelemalla, kirjoittamalla ja tekemällä ryhmätöitä tavoitellaan kielitaitoa, jota voi käyttää sekä arkielämässä että työelämässä. Tärkeänä pidetään viestintätaitojen kehittämistä: sekä puhe- että kuuntelutaitoa ja vieraan kielen puhumisen jännityksestä irti pääsemistä.
Suoritustapa
Kurssi sisältää 60 oppituntia (à 45 min.) etäopetusta ja se vaatii lisäksi itsenäistä työskentelyä osaamistavoitteiden saavuttamiseksi. 5 opintopisteen laajuisen kurssin vaatima työmäärä on n. 135 tuntia (opetustunnit ja itsenäinen työskentely yhteensä). Kurssin suorittamisen edellytyksinä ovat säännöllinen ja aktiivinen osallistuminen ryhmän vuorovaikutukseen, sovittujen tehtävien tekeminen sekä kirjallinen loppukoe. Suullista kielitaitoa arvioidaan jatkuvasti mm. kurssilla pidettyjen harjoitusten sekä osoitetun tuntiaktiivisuuden perusteella. Opintojakson suorittamiseksi opiskelijan tulee osallistua vähintään n. 80 %:iin opetustunneista.
Arviointi asteikolla 0–5
Oppimateriaali
Marjatta Alestalo, Uudistettu Kafe Piter 1, Venäjää taitotasolle A1, Finnlectura (ISBN 978-951-1-33414-9), kappaleet 1–9
Oppikirja ei sisälly kurssimaksuun.
Kuulustelut
Loppukokeen ja uusinnan ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.
Vastaavuus
Kurssi vastaa Tampereen ammattikorkeakoulun opintojaksoa Venäjän kielen alkeet 3H00EM70 (5 op).
Toisen asteen opiskelijoiden ilmoittautuminen
Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvien Pirkanmaan toisen asteen oppilaitosten opiskelijat voivat hakea oman oppilaitoksensa kautta oikeutta osallistua Tampereen kesäyliopiston järjestämiin avoimiin korkeakouluopintoihin maksutta. Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvat oppilaitokset näet täältä.
Ota yhteyttä oman oppilaitoksesi opinto-ohjaajaan. Täytä ilmoittautumislomake (vihreä Ilmoittaudu-painike) yhdessä opinto-ohjaajasi kanssa käyttäen opinto-ohjaajalla olevaa koulukohtaista koodia. Koodin lisäämisen jälkeen pitää painaa 'Tarkista koodi' -painiketta. Jos oppilaitoksesi hyväksyy ilmoittautumisesi, saat maksuttoman opinto-oikeuden. Ellei ilmoittautumistasi hyväksytä, saat siitä tiedon sähköpostitse.
Katso myös
Venäjän kielen alkeiskurssi 1 on tasoltaan vastaava kuin Tampereen yliopiston kielikeskuksen kurssi Venäjä 1.
Alkeiskurssi 1:n jälkeen voit jatkaa opiskelua alkeiskurssi 2:lla, joka alkaa tammikuussa 2025.
Lisätiedot
Kurssisihteeri Tuomas Kvist, tuomas.kvist(at)tampereenkesayliopisto.fi, puh. 040 163 3370
Tampereen kesäyliopiston toimisto, toimisto(at)tampereenkesayliopisto.fi, puh. 050 303 1178
Tiedot julkaistu ennakkotietoina. Muutokset mahdollisia.