Ikääntyvien yliopistoIkääntyvien yliopisto

Ikääntyvien yliopiston luennot

SYKSYN 2024 MONIALAISET YLEISÖLUENNOT 

Luennot toteutetaan tiistaisin klo 10:15-11:30 Tampereen yliopiston keskustakampuksen päärakennuksessa osoitteessa Kalevantie 4, 33100 Tampere.

OHJELMA

ti 10.9.2024 klo 10:15-11:30
Merja Mäki

Todenmukainen sota ja fiktiivinen elämäntarina Merja Mäen romaaneissa

Luentosali: Tampereen yliopisto, Päätalo D10a


Merja Mäki on toiminut pitkään äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana, ja hän tekee rauhantyötä kirjoittamalla sota-aikaan sijoittuvia romaaneja. Hänellä on karjalaisia sukujuuria Käkisalmessa. Mäki on kirjoittanut romaanit Ennen lintuja (2022) ja Itki toisenkin (2024). Hän tarkastelee luennollaan Suomen viime sotien historiaa Laatokan Karjalassa ja Aunuksen Karjalassa sekä avaa teostensa syntyhistoriaa erityisesti sota-ajan taustatutkimuksesta.

Seuraa lähetystä / katso tallenne täällä.

ti 24.9.2024 klo 10:15-11:30
Terho Lehtimäki

Hankittujen ominaisuuksien periytyminen – vaikuttavatko elintapamme jälkeläistemme terveyteen?

Luentosali: Tampereen yliopisto, Päätalo A1

Terho Lehtimäki on Tampereen yliopiston kliinisen kemian professori. Hän toimii myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Fimlab Laboratorioiden ylilääkärinä. Lehtimäki on ollut mukana selvittämässä esimerkiksi Alzheimerin taudin, familiaalisen hyperkolesterolemian, laktoosi-intoleranssin ja perinnöllisen verisuonitukoksen alttiusgeenejä. Tällä hetkellä hän tutkii, voivatko ympäristön aiheuttamat epigeneettiset muutokset siirtyä sukupolvelta toiselle. Lehtimäki pohtii luennollaan mm. voivatko tupakoinnin, ympäristömyrkkyjen tai voimakkaan stressin aiheuttamat muutokset perimässämme periytyä lapsille ja lapsenlapsille?

Seuraa lähetystä / katso tallenne täällä.


ti 8.10.2024 klo 10:15-11:30
Tiina Järvi

76 vuotta pakolaisuutta: palestiinalaispakolaisten kohtaloita Nakbasta tähän päivään

Luentosali: Tampereen yliopisto, Päätalo D10a

Tiina Järvi työskentelee tutkijana Tampereen yliopiston Palestiina-tutkimusryhmässä ja toimii Lähi-idän asiantuntijana. Järvi tarkastelee luennollaan Israelin ja Palestiinan konfliktia erityisesti palestiinalaisten pakolaisuuden näkökulmasta.

Seuraa lähetystä / katso tallenne täällä.


ti 22.10.2024 klo 10:15-11:30
Emil Kastehelmi

Ukrainan harmaa syksy ja epävarma tulevaisuus

Luentosali: Tampereen yliopisto, Päätalo D10a

Emil Kastehelmi on sotahistorian asiantuntija, valtiotieteiden kandidaatti sekä tietokirjailija. Kastehelmestä tuli Ukrainan sodan alettua kysytty asiantuntija suomalaisissa tiedotusvälineissä. Kastehelmi käsittelee luennollaan Ukrainan sodan syitä ja seurauksia, ajankohtaista tilannetta ja tulevaisuutta.

Seuraa lähetystä / katso tallenne täällä.


ti 5.11.2024 klo 10:15-11:30
Esa Reunanen

Luentosali: Tampereen yliopisto, Päätalo D10a

Esa Reunanen on Tampereen yliopiston tutkija Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa. Reunanen vastaa Suomen maaraportista kansainvälisessä Digital News Report -tutkimuksessa. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten luottamus ja kiinnostus uutisiin on maailman kärkeä. Toisaalta myös uutisten tietoinen välttely on Suomessa kasvussa. Luennollaan Reunanen esittelee maaraportin tuloksia ja suomalaisten uutismediasuhdetta.

Seuraa lähetystä / katso tallenne täällä.


ti 19.11.2024 klo 10:15-11:30
Iida Turpeinen

Luentosali: Tampereen yliopisto, Päätalo D10a

Iida Turpeinen on kirjailija ja kirjallisuudentutkija. Turpeisen esikoisteos Elolliset (2023) voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja oli ehdolla kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sekä Tulenkantaja-palkinnon saajaksi vuonna 2023. Turpeinen tarkastelee luennollaan luonnontieteiden ja kirjallisuuden risteymää ja pohtii esikoisteoksensa pontimena toiminutta kysymystä: mikä ihmiskuntaa vaivaa?

Seuraa lähetystä / katso tallenne täällä.


Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Luennoille ilmoittaudutaan täyttämällä sähköinen ilmoittautumislomake ja samalla maksetaan verkkomaksuna 40 €:n osallistumismaksu tai täytetään luennolla jaettava ilmoittautumislomake, jonka perusteella osallistujalle lähetetään maksettavaksi 40 €:n lasku.


IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTOTOIMINTA

Ikääntyvien yliopistossa opiskelevalle ei aseteta pohjakoulutusvaatimuksia. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita. Toiminta on tarkoitettu ensisijaisesti ikääntyville, mutta ikärajoja ei ole. Ikääntyvien yliopisto antaa mahdollisuuden toteuttaa elinikäisen oppimisen periaatteita ikääntyville sopivalla tavalla: opiskelussa elämänkokemus ja tieto ovat vuorovaikutuksessa. Tavoitteena on luoda ikääntyville areena tiedon hankkimiseen, vireyden ja itsetunnon ylläpitämiseen ja parantamiseen sekä vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen. Ikääntyvien yliopistotoiminnassa voi solmia uusia kontakteja, virkistyä ja viihtyä.

Toimintamuotoina ovat monitieteiset yleisluennot, kurssit ja ekskursiot. Tenttejä ei järjestetä eikä opintosuorituksia korosteta; avoin mieli ja aktiivinen keskustelu ovat menestyksekkään oppimisen edellytys.

Ilmoittautumisen tilanne

Kurssilla on tilaa

Kurssin ajankohta

10.9.2024 - 19.11.2024

Ilmoittautuminen alkaa

2.7.2024

Ilmoittautuminen päättyy

18.11.2024

Kurssimaksu

40€

Ilmoittaudu