Kehitä ammatillista osaamistasiSosiaali- ja terveysala

Traumainformoidun lyhytterapian menetelmäkoulutus 30 op

Koulutus antaa perustiedot nykyaikaisesta traumatietoudesta ja antaa tietoutta tunnistaa trauma- ja kriisireaktioita. Koulutuksesta osallistuja saa välineitä kriisi- ja trauma-asiakkaiden ammatilliseen kohtaamiseen ja kykyä käyttää toipumis- ja voimavarakeskeisiä metodeja asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi huomioiden kehon ja mielen välinen yhteys. Koulutuksessa käsitellään myös ammattilaisten sijaistraumatisoitumisen ennaltaehkäisyä ja edistetään henkilökohtaista itsetuntemusta liittyen traumoihin.

Koulutus järjestetään yhteistyössä Siria Koulutus- ja kehittämiskeskus Oy:n kanssa. 


Hinta ja koulutukseen hakeminen.

Koulutukseen on haku, joka aukeaa 2.9. Linkki hakulomakkeeseen: https://forms.office.com/e/FXP1RuQrAe

Opiskelijat valitaan hakemuksen ja tarvittaessa soveltuvuushaastattelun perusteella.

Koulutuksen hinta on 3450 €. Varausmaksu 500 € laskutetaan sen jälkeen, kun opiskelija on ottanut tarjotun opiskelupaikan vastaan. Loput opintomaksusta laskutetaan kahdessa erässä.

Aikataulu

Koulutus järjestetään lähikoulutuksena Tampereella.

Maaliskuu 2025 – maaliskuu 2026

Koulutuksen aloituspäivät ovat 17.–18.3.2025.

Kevään 2025 koulutuspäivät: 17.–18.3., 10.4. ja 15.5.
Syksyn 2025 alustavat koulutuspäivät: 15.9., 23.10., 10.11. ja 12/2025

Työnohjaus:
Koulutuksen aikana 5 krt (á 1,5 h)

Vuoden 2025 työnohjauspäivät: 11.4., 16.5., 10/2025, 12/2025

Koulutuksen kuvaus

Traumainformoidun työskentelytavan tavoitteena on tarjota kohdennettua ensiapua trauman tai kriisin kohdanneille asiakkaille. Tarkoituksena on auttaa asiakasta säilyttämään toimijuutensa, kokemaan pystyvyysuskoa ja parantamaan elämänlaatuansa elämänkriiseistä riippumatta. 

Kriiseissä ja traumoissa merkittävä toipumistekijä on kyky selviytyä vastoinkäymisistä, sopeutua uudenlaisiin tilanteisiin ja löytää merkityksellisyyskokemus vaikeistakin olosuhteista. Tässä koulutuksessa paneudutaan keinoihin, joilla toipumiskykyä voidaan vahvistaa. Koulutuksessa käydään läpi käytännönläheisesti kriisiin ja traumaan liittyviä erityiskysymyksiä ja harjoitellaan turvallisia lyhytterapeuttisia menetelmiä, joiden kautta traumaa voidaan lievittää kehomuistista, vakauttaa tilannetta ja luoda turvallisuutta ja selviytymisuskoa.  

Koulutus tarjoaa osallistujille teoreettista tietoa traumoista ja käytännön taitoja/menetelmiä traumatisoituneiden asiakkaiden kohtaamiseen. Koulutuksessa käydään läpi myös osallistujan henkilökohtaista historiaa ja sovelletaan siihen traumainformoidun työtavan metodeja vertaisryhmissä.

Tästä koulutuksesta on mahdollista saada hyväksytty suoritusmerkintä OPH:n ylläpitämään Oma Opintopolku -palveluun. Suostumusta kysytään koulutuksen alkaessa. Lisätiedot os. https://tampereenkesayliopisto.fi/opiskelijalle/osaamisperusteisuus/

Kohderyhmä

Koulutus on ammatillista täydennyskoulutusta ja se soveltuu laajasti terapeuttista ja psykososiaalista työtä tekeville ammattilaisille. Siitä on hyötyä sekä perusterveydenhuollossa  että erikoissairaanhoidossa. Koulutus soveltuu mm. psykologeille, psykiatreille, sosiaalityöntekijöille, lyhytterapeuteille, kriisityöntekijöille, terapia- ja neuvontatyön  ammattilaisille, lääkäreille, sairaanhoitajille, mielenterveyshoitajille, terveydenhoitajille, työterveyspsykologeille, päihdetyöntekijöille, lastensuojelun ammattilaisille, koulukuraattoreille, erityisopettajille, vapaaehtoistyötä tekeville tukihenkilöille ja henkilöstöhallinnon ammattilaisille, jotka ovat tukemassa henkilöstöä traumaattisten kokemusten jälkeen.

Koulutuksen keskeisimmät sisällöt

Johdanto traumainformoituun työskentelyyn

Yleiskatsaus traumateorioihin

Erilaisten traumojen tyypit

Trauman vaikutukset ja arviointi

Lyhytterapeuttiset menetelmät

Post-traumaattinen kasvu ja resilienssi

Eettinen työskentely ja työntekijän/terapeutin jaksaminen

Käytännön esimerkkejä ja harjoituksia

Koulutuksen tavoitteet

Koulutus antaa perustiedot nykyaikaisesta traumatietoudesta ja antaa tietoutta tunnistaa trauma- ja kriisireaktioita. Koulutuksesta osallistuja saa välineitä kriisi- ja trauma-asiakkaiden ammatilliseen kohtaamiseen ja kykyä käyttää toipumis- ja voimavarakeskeisiä metodeja asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi huomioiden kehon ja mielen välinen yhteys. Koulutuksessa käsitellään myös ammattilaisten sijaistraumatisoitumisen ennaltaehkäisyä ja edistetään henkilökohtaista itsetuntemusta liittyen traumoihin.

1. Teoreettinen ymmärrys: Osallistujat tutustuvat trauma- ja stressihäiriöiden taustaan, mekanismeihin ja vaikutuksiin. 

2. Käytännön taidot: Osallistujat oppivat taitoja ja menetelmiä, joita voidaan soveltaa traumainformoidun työtavan mukaisesti asiakaskohtaamisissa. 

3. Oman ammatillisen identiteetin kehittäminen: Koulutuksessa vahvistetaan osallistujien kykyä toimia ammatillisesti ja eettisesti traumatisoituneita asiakkaita kohdatessaan. 

4. Henkilökohtainen kasvu: Koulutuksessa tarjotaan mahdollisuus itsetuntemuksen syventämiseen soveltamalla traumainformoituja menetelmiä omaan kasvuun. Koulutus antaa osallistujille kattavan yleiskuvan traumainformoidusta työskentelystä ja tarjoaa  käytännönläheisiä menetelmiä, joita voi soveltaa laajasti erilaisissa työympäristöissä.

Koulutus antaa osallistujille kattavan yleiskuvan traumainformoidusta työskentelystä ja tarjoaa käytännönläheisiä menetelmiä, joita voi soveltaa laajasti erilaisissa työympäristöissä.

Koulutuksen rakenne

Koulutus on laajuudeltaan 30 opintopistettä. Yksi opintopiste tarkoittaa 27 h opiskelijan työtä.  

Opetus järjestetään monimuotokoulutuksena, johon sisältyy 10 lähiopetuspäivää (á 8 h), pienryhmätyönohjausta (5 x 1,5 h), paritutorharjoitteita, asiakastyöskentelyä (50h), itsenäisiä  harjoituksia, vertaisryhmätyöskentelyä lähijaksojen välissä, kehittämistehtävä sekä kirjallisia  välitehtäviä. Koulutus muodostaa prosessinomaisen jatkumon ja kestää noin 12 kuukautta. 

Koulutukseen kuuluu siis:

• 10 lähiopetuspäivää + 5 päivänä ryhmämuotoinen asiakastyönohjaus 

• välityöskentely ja -tehtävät 

• kirjallisuus (7 trauma- tai kriisiaiheista kirjaa ja näihin liittyvä paritutor-työskentely) 

• soveltava oman työn traumapainotteinen kehittämishanke 

• asiakastyö (50 h, vähintään 5 eri asiakasta) ja siihen liittyvä reflektio 

• pienryhmätyönohjaus (5 x 1,5 h) 

• vertaisryhmätapaamiset (5 x 2 h)

Koulutukseen kuuluu 100% suoritusvelvollisuus. Opiskelijalla on mahdollisuus korvata korkeintaan 2 poissaoloaan toisen rinnakkaisen ryhmän vastaavassa lähipäivässä, mikäli sellainen on saatavilla.

Pääkouluttajat

Koulutuksen johtaja Sirkku Ruutu, PsM, KM, VET-psykoterapeutti, työnohjaaja, coach MCC, tietokirjailija

Pääkouluttaja Riitta Heikkinen-Peltonen, VET-psykoterapeutti (trauma), ET-tason psykodynaaminen psykoterapeutti, työnohjaaja ja terveydenhuollon opettaja 

Riitta on käynyt lukuisia psykoterapiatyöhön ja opettajuuteen liittyviä koulutuksia, tärkeimpinä niistä traumapsykoterapeuttiseen työhön liittyvät vakavien traumojen ja dissosiaatiohäiriöiden arviointi ja hoito, emdr (I ja II-taso) ja sensomotorisen psykoterapian (I ja II-tasot) sekä psykoseksuaaliterapian koulutukset. Hän on toiminut opettajana sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuksissa 25 vuotta ja erikoistunut varsinkin aikuisten ammatillisiin jatko- ja täydennyskoulutuksiin.

Työnohjaaja Leena Helelä-Alhopuro, ET-psykoterapeutti, psykologi

Muut asiantuntijakouluttajat

Eija Palosaari, VET-psykoterapeutti 

Leena Helelä-Alhopuro, ET-psykoterapeutti  

Niina Nurmela, ET-psykoterapeutti

Ronnie Grandell, psykologi, tietokirjailija

Perumisehdot

Mikäli osallistuja peruu osallistumisensa, maksettua 500 €:n varausmaksua ei palauteta. 17.1.2025 jälkeen tulleista perumisista opiskelijalta peritään koko koulutusmaksu. Perumiset tehtävä kirjallisesti osoitteeseen toimisto@tampereenkesayliopisto.fi. 

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopiston rehtori Anu Urhemaa, anu.urhemaa@tampereenkesayliopisto.fi, puh. 040 706 5606.

Sisältöasiat: Sirkku Ruutu, sirkku.ruutu@siria.fi


Tiedot julkaistu ennakkotietoina. Muutokset mahdollisia.


Opettaja

PsM, KM, VET-psykoterapeutti, työnohjaaja, coach MCC, tietokirjailija Sirkku Ruutu

Opintopisteet

30

Ilmoittautumisen tilanne

Hakuohjeet mainittu kuvauksessa

Kurssin ajankohta

17.3.2025 - 31.3.2026

Kurssimaksu

3450€