Avoin yliopisto-opetusOikeustiede

Valtiosääntöoikeus (5 op)

Laajuus (op)

5.0

Oppiaine

Oikeustiede

Vastaava yliopisto ja tiedekunta/yksikkö

Turun yliopisto – Oikeustieteellinen tiedekunta: Opintojakso OT00BG06

Ajankohta ja paikka

Verkkoluennot 

ti 21.1.2025 klo 16.30–19.00
to 23.1.2025 klo 16.30–20.00
ti 28.1.2025 klo 16.30–20.00
to 30.1.2025 klo 16.30–20.00

Luennot välitetään Zoom-verkkokokousjärjestelmän kautta em. ajankohtina. Luennoille osallistutaan itsenäisesti omalla koneella, esim. kotoa käsin. Verkkokokousympäristön osoite ilmoitetaan opintojakson Moodle-alueella.

Luennot myös tallennetaan.

Edeltävä opintojakso

Johdatus oikeustieteen opintoihin ja oikeudelliseen ajatteluun I (2 op)

Opiskelijan tulee olla suorittanut edeltävinä opintoina hyväksytysti Johdatus oikeustieteeseen tai vastaava opintojakso (2 – 5 op).

Edeltävän opintojakson voi suorittaa myös kokonaan itsenäisesti verkkokurssina esimerkiksi Turun yliopiston avoimessa yliopistossa.

Jos olet suorittanut edeltävän opintojakson muun kuin Turun yliopiston opintovaatimusten mukaan, sinun tulee hakea siitä korvaavuutta (ks. ohjeet).

Ellet ole suorittanut edeltävää opintojaksoa, et voi saada opinto-oikeutta Valtiosääntöoikeus-opintojaksolle.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelijalle on muodostunut käsitys valtiosääntöoikeuden asemasta Suomen oikeusjärjestelmässä ja suhteesta muihin oikeudenaloihin. Hänellä on selkeä kokonaiskuva valtiosääntöoikeuden yleisistä opeista, yksilön perusoikeuksista, ylimmistä valtioelimistä sekä lainsäädäntövallan, hallitusvallan ja tuomiovallan käytön perusteista.

Hän pystyy tunnistamaan oikeudellisten ilmiöiden valtiosääntöoikeudellisia kytkentöjä ja soveltamaan perustuslain säännöksiä oikeudellisten ilmiöiden tarkastelussa. Hän ymmärtää erityisesti perus- ja ihmisoikeuksien oikeudellisen merkityksen ja kykenee hyödyntämään niitä oikeudellisessa argumentaatiossa. 

Sisältö

  • Valtiosääntö ja perustuslaki, oikeusnormien hierarkia
  • Valtiojärjestyksen perusteet (demokratia, vallanjako, parlamentarismi ja oikeusvaltioperiaate)
  • Yksilön perusoikeudet ja ihmisoikeuksien valtionsisäinen asema
  • Eduskunta, tasavallan presidentti, valtioneuvosto
  • Lainsäädäntövalta
  • Hallitusvalta
  • Tuomiovallan käytön perusteet
  • Lakien perustuslainmukaisuuden valvonta
  • EU-oikeuden ja Suomen valtiosäännön yhteensovittaminen, Euroopan unionin asioiden kansallinen valmistelu

Suoritustapa

Luennot 15 oppituntia (à 45 min.) ja itsenäinen työskentely

Kurssin aikana suoritettava pakollinen harjoitustehtävä ja kirjallinen tentti. Harjoitustehtävän osuus kokonaisarvosanasta on 25 % ja tentin 75 %. Harjoitustyöstä saadut pisteet ovat voimassa opintojakson tenttikierroksen loppuun saakka.

Ennen luento-opetusta ja luento-opetuksen aikana kannattaa perehtyä opintojakson kirjallisuuteen.

Arviointi

Asteikolla 0-5

Oppimateriaali

Luennot

Moodlessa ilmoitettava materiaali (ml. harjoitustehtävän aihe ja aineisto, säädökset ja luentojen oheislukemisto)

Kirjallisuus:

Husa, Jaakko - Jyränki, Antero: Valtiosääntöoikeus, Kauppakamari 2021, s. 65-441.
Hallberg, Pekka - Karapuu, Heikki - Ojanen, Tuomas - Scheinin, Martin  - Tuori, Kaarlo - Viljanen, Veli-Pekka: Perusoikeudet. 2. uudistettu painos. WSOYpro (2011), s. 63-213, eli II luku. Yleinen osa. Saatavissa myös sähköisenä julkaisuna. 

Kuulustelut

ke 19.2.2025 klo 17.00–20.00
ke 26.3.2025 klo 17.00–20.00
ke 7.5.2025 klo 17.00–20.00

Kuulustelut järjestetään valvottuina Moodle-tentteinä kesäyliopiston ilmoittamassa tenttisalissa. Tentin suorittajalla tulee olla käytössään oma kannettava tietokone. Yhteyksien varmistamiseksi on suositeltavaa olla paikalla hyvissä ajoin ennen tentin alkua.

Kuulusteluihin ilmoittaudutaan viimeistään kaksi viikkoa ennen tenttiä sähköisellä lomakkeella. Tenttipaikan voit tarkistaa tenttikalenterista.

Vastaavuus

Valtiosääntöoikeus-opintojakso on Turun yliopiston Oikeustieteellisen tiedekunnan opintovaatimusten mukainen oikeusnotaarin tutkintoon sisältyvä oikeudenalaopintojen opintojakso.

Ilmoittautuminen ja hintatiedot

Ilmoittautuminen on kaksivaiheinen: sen lisäksi, että opiskelija ilmoittautuu Tampereen kesäyliopistoon, tulee hänen ilmoittautua myös Turun yliopiston avoimeen yliopistoon. Ohjeet Avoimeen yliopistoon ilmoittautumisesta lähetetään kesäyliopistoon ilmoittautuneille sähköpostitse ennen opintojakson alkua.

Opintojakson hinta on 140 €, ellei avoimen yliopiston opintomaksuun tule korotusta vuodelle 2025Ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan verkkomaksuna Tampereen kesäyliopistoon 65 €. Turun yliopiston avoimen yliopiston opintomaksun opiskelija maksaa avoimeen yliopistoon ilmoittautumisen yhteydessä. Opintomaksu ei ole sidoksissa opintosuorituksiin, vaan se on maksu määräaikaisesta ja rajatusta opinto-oikeudesta.

Turun yliopiston avoimen yliopiston opintomaksua vuodelle 2025 ei ole vielä vahvistettu. Vuonna 2024 maksu on 15 e/op. Jos avoimen yliopiston opintomaksu nousee, opintojakson kokonaishinta nousee vastaavasti. 

Toisen asteen opiskelijoiden ilmoittautuminen

Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvien Pirkanmaan toisen asteen oppilaitosten opiskelijat voivat hakea oman oppilaitoksensa kautta oikeutta osallistua Tampereen kesäyliopiston järjestämiin avoimiin korkeakouluopintoihin maksutta. Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvat oppilaitokset näet täältä.

Ota yhteyttä oman oppilaitoksesi opinto-ohjaajaan. Täytä ilmoittautumislomake (vihreä Ilmoittaudu-painike) yhdessä opinto-ohjaajasi kanssa käyttäen opinto-ohjaajalla olevaa koulukohtaista koodia. Koodin lisäämisen jälkeen pitää painaa 'Tarkista koodi' -painiketta. Jos oppilaitoksesi hyväksyy ilmoittautumisesi, saat maksuttoman opinto-oikeuden. Ellei ilmoittautumistasi hyväksytä, saat siitä tiedon sähköpostitse.

Huomioi opintojaksolle vaadittava edeltävä opintojakso.

Lisätiedot

Marja Hoivala, puh 040 761 5952, marja.hoivala(at)tampereenkesayliopisto.fi
Sanna Hirvi, puh 044 901 8411, sanna.hirvi(at)tampereenkesayliopisto.fi

 

Tiedot on julkaistu ennakkotietoina. Muutokset mahdollisia.

Opettaja

OTM Juhani Kortteinen ja OTT Pauli Rautiainen

Opintopisteet

5

Ilmoittautumisen tilanne

Kurssilla on tilaa

Kurssin ajankohta

21.1.2025 - 7.5.2025

Ilmoittautuminen alkaa

30.8.2024

Ilmoittautuminen päättyy

7.1.2025

Kurssimaksu

140€

Ilmoittaudu