Kehitä ammatillista osaamistasiOpetus, kasvatus ja ohjaus

Työkaluja lasten ja nuorten toiminnallisten ja tunne-elämän haasteiden kohtaamiseen

Traumainformoitu primitiivirefleksikoulutus, lähikoulutus

24.-25.4.2024 klo 9-16


Primitiivirefleksit kuuluvat oleellisena osana ihmisen lapsuusajan kehitykseen

Ne yleensä kypsyvät pois eri kehitysvaiheissa, mutta erilaisten syiden vuoksi osia niistä saattaa jäädä päälle. Tämä aiheuttaa sensomotoriikan epätasapainotiloja, jotka haittaavat toimintaamme.

Toisinaan primitiivirefleksit voivat myös syttyä uudestaan aikuisiällä, esimerkiksi jonkin trauman seurauksena. Traumalla tarkoitamme jotain yksittäiselle ihmiselle liian isoa henkistä tai fyysistä tapahtumaa. Voi olla, että olet ollut rajussa kolarissa, mutta ihan yhtä lailla traumana voidaan pitää pitkäaikaista stressiä, läheisen menetystä, päänlyöntiä, leikkauksia ja muita kehoon kajoavia asioita tai kyseessä voi olla kompleksinen trauma. 

Aktiiviset primitiivirefleksit haittaavat toimintaamme, esimerkiksi oppimistamme, keskittymistämme ja stressinsietoamme, sekä altistavat kivuille, säryille ja eriasteisille loukkaantumisille. Primitiivirefleksit oireilevat hyvin yksilöllisesti – yhdellä ne voivat näkyä räjähdysherkkyytenä ja huonona stressinsietokykynä, toisella ne taas voivat ilmetä kipuina kehossa ja kolmannella on haasteita mielen ja jaksamisen kanssa. 

Lapsilla ja nuorilla primitiivirefleksit voivat näkyä erityisesti käyttäytymishaasteina, tarkkaavaisuudenhaasteina (mm. ADHD/ADD), oppimis- ja lukivaikeuksina, motorisina haasteina, yökasteluna, vaikeuksina tunnesäätelyssä, vaativuutena, suorittamisena ja / tai uupumisena.


Sensomotorinen harjoittelu


Refleksityöskentelyyn pohjautuva sensomotorinen harjoittelu on kehitetty auttamaan tapahtuvaksi sitä, mikä aikeisemmin ei ole täysin tapahtunut. Refleksityöskentelyllä autetaan sellaisten refleksien integroitumista, joiden tulisi olla jo ’poistuneet’. Näin motorinen toiminta helpottuu ja hermoston toiminta tasapainottuu. Tämä näkyy toimintakyvyn paranemisena, esim. keskittymisen ja oppimisen helpottumisena, sekä motoriikan parempana hallintana. Hermoston kuormitus vähenee, mikä laskee myös yleistä stressikynnystä ja vapauttaa voimavaroja tasapainoiseen elämään.

Trauman näkyviä oireita ovat mm. autonomisen hermoston vireystilan vaihtelut ja tunnesäätelyn vaikeudet. Traumassa myös osa primitiivireflekseistä on integroitumattomina, mikä näyttäytyy mm. jäätymisenä, pelokkuutena, kehon lamaannuksena. Tunnereaktiot voivat olla äkkinäisiä, hallitsemattomia, johtuen puolustusjärjestelmän aktivoitumisesta. 

Traumareaktiot syntyvät menneisyydestä nykyhetken tapahtumien triggeröiminä ja autonomisen hermoston arviointijärjestelmä arvioi ympäristön turvallisuutta/turvattomuutta menneisyydestä käsin, mikä aiheuttaa väärintulkintoja. Refleksityöskentely mahdollistaa autonomisen hermoston kuormituksen vähenemisen ja tunnehallinnan vahvistumisen.

Trauman tyypistä riippuen on tärkeää ymmärtää kokonaisvaltaisen traumahoidon merkitys, jossa refleksityöskentely on osa kokonaisuutta.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu lasten ja nuorten (3-18-vuotta) kanssa toimiville, esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja opetusalan sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Tavoitteet

Koulutuksessa opit

  • ymmärtämään, mitä primitiivirefleksit ovat
  • traumainformoidun työotteen
  • menetelmiä traumareaktioiden tunnistamiseen ja vakauttamiseen
  • tunnistamaan primitiivirefleksien aiheuttamia haasteita kehitykselle mm.käyttäytymisen haasteista oppimis- ja lukivaikeuksiin, motorisiin haasteisiin ja tunne-elämän häiriöihin
  • ymmärtämään trauman ja kiintymyssuhdehaasteiden yhteisvaikutuksen primitiivirefleksien kanssa
  • hyödyntämään erilaisia harjoitteita traumareaktioiden hallintaan
  • hyödyntämään erilaisia harjoitteita refleksien integroimiseksi
  • soveltamaan opittua eri-ikäisille omassa työssäsi

Osallistumismaksu

390 €. Osallistumismaksu on mahdollista maksaa verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä tai tilata lasku työantajalle / yritykselle.

Kouluttajat

Marjo Remes, sensomotorinen valmentaja 



Katriina Lyttinen, psykoterapeutti, sensomotorinen psykoterapia 1 & 2, työnohjaaja



Opettaja

Marjo Remes ja Katriina Lyttinen

Ilmoittautumisen tilanne

Kurssilla on tilaa

Kurssin ajankohta

24.4.2025 - 25.4.2025

Ilmoittautuminen alkaa

5.11.2024

Ilmoittautuminen päättyy

7.4.2025

Kurssimaksu

390€

Ilmoittaudu