Kehitä ammatillista osaamistasiSosiaali- ja terveysala

Luonnosta Virtaa (LuoVi) -ohjaajakoulutus®


Luonnosta Virtaa (LuoVi) -ohjaajakoulutuksessa on kaksi suuntautumisvaihtoehtoa, joista 

HoivaLuovi-ohjaaja 10 op on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille

VoimaLuoVi-ohjaaja 8 op muille ammattilaisille / aiheesta kiinnostuneille. Kirjoitathan ilmoittautumislomakkeelle (lisätietoja-kenttä) kumman laajuuden suoritat.

Ajankohta

23.9.2024-14.2.2025, etäkoulutus (+ luontojakso Tampereella)

Sisältökuvaus

Luonnosta Virtaa (LuoVi) -menetelmäkokonaisuus on suomalaisten psykologien kehittämä, näyttöön perustuva luontolähtöinen menetelmä. LuoVi-ohjaajakoulutukseen voivat tulla kaikki tieteellisesti tutkituista, luontolähtöisistä menetelmistä ja niiden ammattimaisesta käytöstä kiinnostuneet.

LuoVi-ohjaajakoulutus antaa tietoa ja ymmärrystä luonnon hyvinvointivaikutusten ammattimaisesta hyödyntämisestä osana omaa ja työyhteisön ammatillisuutta, missä luontoa käytetään tavoitteellisesti hyvinvoinnin edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. Koulutus antaa tietoa erityisesti Luonnosta Virtaa/LuoVi -menetelmistä sekä valmiudet että pätevyyden ohjata niitä käytännön asiakastyössä (LuoVi-ohjaajapätevyys). Näiden lisäksi koulutus sisältää peruspaketin laadukkaasta Green Care -toiminnasta ja täyttää Green Care Finland ry:n laatulautakunnan koulutusvaatimuksen kriteerit (Green Care -perusteet, 5 op).

Koulutus on pääosin samankaltainen VoimaLuoVi- ja HoivaLuoVi-opiskelijoille, mutta HoivaLuoVi-koulutus kattaa koko LuoVi-menetelmäkokonaisuuden ja se on suunnattu pääosin sote-alan ammattilaisille. VoimaLuoVi-koulutus rajoittuu asiakasryhmän tavoitteiden ja ohjaajan koulutustaustan (ei sote-alan ammattilainen) mukaisiin LuoVi-menetelmiin.

Koulutusohjelma

1. jakso 23.-24.9.2024, Webinaari

23.9. klo 9-16 Suomalainen Green Care - perusteet tavoitteellisen luontoperustaisen toiminnan kehittämiseen ja toteuttamiseen 

24.9. klo 9-16 Tutkimustieto perustana vaikuttavien luontoperustaisten palvelujen- ja interventioiden tuottamisessa 

2. jakso 10.-11.10., Webinaari

10.10. klo 9-16 Luonnosta Virtaa -menetelmäkokonaisuus teoriassa 

11.10. klo 9-16 Luonnosta Virtaa -menetelmäkokonaisuus teoriassa ja tutkimusten valossa: HoivaLuoVi klo 9-16, VoimaLuoVi klo 13-16

3. jakso 24.-25.10. Luontojakso

Lähiopetusta Tampereen luontoympäristössä (esim. Kaupin metsässä)

24.10. klo 9-16 LuoVi -menetelmät käytännössä

25.10. klo 9-16 LuoVi -kuntoutusmenetelmät käytännössä

4. jakso 14.2.2025, Webinaari

Klo 9-17

Ammatillisuutta kehittävien lopputöiden esitykset ja arviointi, koulutuksen päätös.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa:

  • kuvata luonnon hyvinvointivaikutusten ja niitä selittävien keskeisten eko- ja ympäristöpsykologian teoreettisten selitysmallien ja tutkimusnäyttöjen tietoperustaa
  • käyttää Luonnosta Virtaa -menetelmäkokonaisuutta oman ammatillisen toiminnan tukena
  • osaa hyödyntää ja soveltaa tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja Luonnosta Virtaa -menetelmäkokonaisuutta vastatakseen omien asiakkaidensa tarpeisiin (HoivaLuoVi-ohjaaja koko menetelmäkokonaisuutta, VoimaLuoVi-ohjaaja menetelmäkokonaisuudesta asiakasryhmälleen soveltuvin osin).
  • ymmärtää ja osaa soveltaa laadukkaan Green Care -toiminnan periaatteita omassa käytännön työssään

Suoritustapa               

HoivaLuoVi -koulutuskokonaisuus (10 op) muodostuu:

  • teoriaosuuksista,
  • keskusteluista ja ohjatuista käytännön harjoituksista (Luonnosta Virtaa -kuntoutusmenetelmät) luontoympäristössä sekä
  • koulutuspäivien välissä tehtävistä välitehtävistä ja oheiskirjallisuuteen perehtymisestä.

Koulutuksen aikana laaditaan omaan työhön sovellettava kehittämistyö/lopputyö, josta kouluttajat antavat jokaiselle osallistujalle henkilökohtaisen palautteen. Kaksiosaisessa kehittämistehtävässä (kirjallinen ja videotallenne) kuvataan, miten Luonnosta Virtaa -menetelmiä ohjataan omassa asiakastyössä. Myös etänä toteutettaviin koulutuspäiviin sisältyy osallistujan omassa lähiluonnossa tapahtuvia etäohjattuja LuoVi-harjoituksia – käytännön osio sisältyy jokaiseen koulutuspäivään.

VoimaLuoVi -koulutuskokonaisuus (8 op) sisältää vastaavat osuudet, mutta ne ovat sisällöltään suppeammat, esimerkiksi vähäisempi oheiskirjallisuus ja suppeampi lopputyö. Yhden webinaarin pituus on lyhyempi.

Kouluttajat

Kirsi Salonen

Eko- ja ympäristöpsykologi, PsT, tutkijatohtori, psykoterapeutti, Green Care Finland ry -laatulautakunnan puheenjohtaja.

Jane-Veera Paakkolanvaara

Psykologi (PsM), psykoterapeutti, psykologian aineenopettaja, väitöstutkija, Green Care Finland ry -laatulautakunnan jäsen, Psykologiliiton Eko- ja ympäristöpsykologian ammatillisen työryhmän puheenjohtaja.

Osallistumismaksu

HoivaLuoVi 10 op -koulutuskokonaisuus 1350 €

VoimaLuoVi -koulutuskokonaisuus 8 op 1150 €

Koulutus laskutetaan kahdessa erässä sen käynnistyessä. Ilmoittautuessa maksetaan ennakkomaksuna 200 € (hyvitetään loppusummassa).

Opintopisteiden kirjaaminen Oma opintopolku -palveluun:

Halutessasi, tästä koulutuksesta on mahdollista saada hyväksytty suoritusmerkintä OPH:n ylläpitämään Oma Opintopolku -palveluun. Osaamisperusteisesti kuvattujen ja opintopisteytettyjen koulutusten on tarkoitus parantaa mahdollisuuksiasi todentaa hankittua osaamista ja sisällyttää se osaksi yksilöllisiä oppimispolkujasi. 

Suostumusta kysytään koulutuksen alkaessa. Lisätietoja: https://tampereenkesayliopisto.fi/opiskelijalle/osaamisperusteisuus/ ja ePerusteet-verkkosivut.

Opiskelijan osaaminen arvioidaan hyväksytty / hylätty- asteikolla. Koulutus on suoritettu hyväksytysti, kun opiskelijan osaaminen koulutuksen päätyttyä voidaan arvioida vähintään koulutuksen osaamisperusteiden tasoiseksi.  

Lisätietoja

Sanna Vaurula, puh. 040-357 3232, sanna.vaurula(at)tampereenkesayliopisto.fi

Opettaja

Kirsi Salonen, PsT ja Jane-Veera Paakkolanvaara, PsM

Opintopisteet

10

Ilmoittautumisen tilanne

Kurssilla on tilaa

Kurssin ajankohta

23.9.2024 - 14.2.2025

Ilmoittautuminen alkaa

26.10.2023

Ilmoittautuminen päättyy

9.9.2024

Kurssimaksu

1350€

Ilmoittaudu