Kehitä ammatillista osaamistasiOpetus, kasvatus ja ohjaus

Draaman menetelmät opetus- ja kasvatustyön tukena

Ajankohta

Pe-la 7.-8.3.2025 klo 10.00-16.00

Paikka

Tampereen kesäyliopiston koulutustilat, Yliopistonkatu 60 A

Kuvaus

Draama tutuksi koulutuksessa tutustutaan monipuolisesti draaman työtapojen, menetelmien ja niiden käyttömahdollisuuksien kanssa. Koulutus tarjoaa maistiaisia draaman genreistä ja niiden käytöstä. Menetelminä yhdessä tekeminen, harjoitteleminen ja ideoiminen.

Koulutuksessa käsittelemme sekä teorian että käytännön kautta draamakasvatuksen keskeisiä käsitteitä. Tarkastelemme käsitteiden vaikutusta draaman käyttöön, soveltamiseen ja ohjaamiseen. Tarkastelemme myös ryhmän ohjaamista ja hallintaa sekä keinoja, joilla ryhmää saa ohjattua kohti turvallista ja luottamuksellista sekä kannustavaa ilmapiiriä.

Tutustumme käytännön kautta draaman erilaisiin genreihin, menetelmiin ja työtapoihin. Saat maistiaisia mm. improvisaatiosta, prosessidraamasta sekä tarinateatterista, mutta vahvistat myös osaamistasi erilaisten yksittäisten draamamenetelmien ja osallistavien harjoitusten käyttöön.

Kohderyhmä

Draama tutuksi – koulutus toimii ammatillisena täydennyskoulutuksena kaikille, jotka ovat kiinnostuneita draaman ja toiminnallisten menetelmien käytöstä työssä ja vapaa-ajan toiminnassa kuten opettajille, varhaiskasvattajille, kouluttajille, työyhteisön kehittäjille, ryhmien ohjaajille, harrastustoiminnan vetäjille, järjestötoimijoille sekä esihenkilöille.

Ammatillista kehittymistä tukeva koulutus sopii hyvin aloitteleville, draaman käytöstä ja opetusmenetelmiensä kehittämisestä kiinnostuneille, mutta erinomaisesti myös heille, jotka ovat jo käyttäneet draaman elementtejä ja haluavat nyt vahvistaa ja monipuolistaa draaman käyttöä.

Tavoitteet

Koulutuksen jälkeen osaat:

  • määritellä draamakasvatuksen keskeiset käsitteet ja arvioida niiden vaikutuksia draaman käyttöön, ryhmän toimintaan ja ohjaajana toimimiseen
  • ohjata ja tukea luottamuksellisen ja kannustavan ilmapiirin syntymistä
  • rakentaa itsellesi toiminnallista työkalupakkia draaman käyttöön ja soveltamiseen työssään
  • käyttää draaman menetelmiä osana omaa työtäsi
  • arvioida omaa toimintaasi menetelmien ohjaamisessa

Sisältö

Draamalla tavoitteisiin

  • Draamaohjaajana toimiminen
  • Draamakasvatuksen keskeiset käsitteet ohjaamisen tukena
  • Draaman monet kasvot

Luovat toiminnalliset menetelmät

  • Draaman työtavat ja genret tutuksi
  • Draamakokonaisuuksien rakentaminen

Kouluttaja

Kouluttajana draamapedagogi, koulutusalan yrittäjä Jutta Laino-Tabell Ohjaamosta. Jutta on opettanut ja käyttänyt draama koulutuksissaan 23 vuotta. Hän on toiminut Jyväskylän avoimen yliopiston draamakasvatuksen perusopintojen vastuuopettajana Tampereella yli 13 vuotta. Koulutuksessa näyttäytyy hyvin Jutan vahva vuosien varrella rakentunut ammattitaito draaman ohjaamisesta ja soveltamisesta. Jutta on käyttänyt draamaa hyvin erilaisissa konteksteissa ja myös epätyypillisille kohderyhmille, mutta tehnyt myös pitkän uran avoimen yliopiston perusopintojen opiskelijoiden opetuksessa.

Opettaja

Jutta Laino-Tabell

Ilmoittautumisen tilanne

Kurssilla on tilaa

Kurssin ajankohta

7.3.2025 - 8.3.2025

Ilmoittautuminen alkaa

25.6.2024

Ilmoittautuminen päättyy

20.2.2025

Kurssimaksu

330€

Ilmoittaudu