Avoin yliopisto-opetusOikeustiede

Hallinto-oikeus (5 op)

Laajuus (op)

5.0

Oppiaine

Oikeustiede

Vastaava yliopisto ja tiedekunta/yksikkö

Turun yliopisto – Oikeustieteellinen tiedekunta: Opintojakso OT00BG08

Ajankohta ja paikka

Lähiopetus Tampereella syksyllä 2024: 

ma 14.10. klo 17-20 MK
ti 15.10. klo 17-20 MK
ma 21.10. klo 17-20 MK
ti 22.10. klo 17-20 MK

yksi opetuskerta (4 x 45 min) ilmoitetaan myöhemmin OW

Tarkka opetuspaikka ilmoitetaan opiskelijoille sähköpostitse ennen opintojakson alkamista. 

Edeltävä opintojakso

Johdatus oikeustieteen opintoihin ja oikeudelliseen ajatteluun I (2 op)

Opiskelijan tulee olla suorittanut edeltävinä opintoina hyväksytysti Johdatus oikeustieteeseen tai vastaava opintojakso (2 – 5 op).

Edeltävän opintojakson voi suorittaa myös kokonaan itsenäisesti verkkokurssina esimerkiksi Turun yliopiston avoimessa yliopistossa.

Jos olet suorittanut edeltävän opintojakson muun kuin Turun yliopiston opintovaatimusten mukaan, sinun tulee hakea siitä korvaavuutta (ks. ohjeet).

Ellet ole suorittanut edeltävää opintojaksoa, et voi saada opinto-oikeutta Hallinto-oikeus-opintojaksolle.

Osaamistavoitteet

  • Opiskelija hahmottaa hallinto-oikeuden oikeusjärjestyksen ja  oikeustieteen osana sekä sen yhteyksiä oikeustieteelliseen ajatteluun.
  • Opiskelija on perehtynyt hallinto-oikeuden yleisten oppien ydinalueeseen, keskeisiin käsitteisiin ja oikeudellisiin periaatteisiin sekä hallinto-oikeuden systematiikkaan.
  • Opiskelijalla on hyvä käsitys hallintomenettelystä ja hallintoprosessioikeudesta.
  • Opiskelijalla on käsitys keskeisestä hallinto-oikeudellisesta lainsäädännöstä.
  • Opiskelija on tutustunut hallinto-oikeuden viimeaikaiseen kehitykseen.
  • Harjoitustyöt tehtyään opiskelija on harjoitellut etenkin kirjallista oikeustapauksen analysointia sekä tieteellisten artikkelien jäsentämistä.

Sisältö

  • Hallinto-oikeuden järjestelmä
  • Julkishallinnon organisaatio
  • Hallintomenettely
  • Muutoksenhaku ja hallintolainkäyttö
  • Itsehallinto-oikeuden perusteet
  • Julkisuus ja avoimuus hallinnossa
  • Oikeustapauksen analysointi ja argumentointi

Suoritustapa

Luento-opetus 18 oppituntia (à 45 min.). Luento-opetuksen aikana harjoitustehtäviä opintojakson sähköisessä Moodle-oppimisympäristössä. Kirjallinen tentti.

Hyväksytyistä harjoitustehtävistä opiskelija saa lisäpisteitä hyväkseen kirjalliseen kuulusteluun. Harjoitustehtävät on palautettava ennen opiskelijan ensimmäistä tenttiosallistumista. Lisäksi voidaan järjestää tehtäviä, joita tekemällä voi korvata osan tentistä. 

Kuulustelut

Kuulustelujen ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin (syyskuussa 2024).

Kuulustelut järjestetään valvottuina Moodle-tentteinä kesäyliopiston ilmoittamassa tenttisalissa. Tentin suorittajalla tulee olla käytössään oma kannettava tietokone. Yhteyksien varmistamiseksi on suositeltavaa olla paikalla hyvissä ajoin ennen tentin alkua.

Kuulusteluihin ilmoittaudutaan viimeistään kaksi viikkoa ennen tenttiä sähköisellä lomakkeella. Tenttipaikan voit tarkistaa tenttikalenterista.

Arviointi

Asteikolla 0-5

Arvosana muodostuu kirjallisen tentin ja mahdollisten opetuksen aikana harjoitustehtävissä saatujen lisäpisteiden perusteella. Harjoitustehtävistä saadut lisäpisteet ovat voimassa opintojakson tenttikierroksen loppuun saakka.

Oppimateriaali

Luennot

Moodlessa ilmoitettava materiaali (ml. säädökset)

Kirjallisuus:
Mäenpää, Olli, Hallinto-oikeus. Alma Talent Oy verkkoversio Talentumin verkkopalvelussa. Luvut V ja VI.
Kulla, Heikki ja Salminen, Janne, Hallintomenettelyn perusteet. 12., uudistettu painos. Alma Talent Oy 2024. (myös verkossa ja ekirjana)
Kaksi tuoretta hallinto-oikeudellista tutkimusartikkelia, joita käsitellään opetuksen yhteydessä.

Vastaavuus

Hallinto-oikeus-opintojakso on Turun yliopiston Oikeustieteellisen tiedekunnan opintovaatimusten mukainen oikeusnotaarin tutkintoon sisältyvä oikeudenalaopintojen opintojakso.

Ilmoittautuminen ja hintatiedot

Ilmoittautuminen on kaksivaiheinen: sen lisäksi, että opiskelija ilmoittautuu Tampereen kesäyliopistoon, tulee hänen ilmoittautua myös Turun yliopiston avoimeen yliopistoon. Ohjeet Avoimeen yliopistoon ilmoittautumisesta lähetetään kesäyliopistoon ilmoittautuneille sähköpostitse ennen opintojakson alkua.

Opintojakson hinta on 295 €. Ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan verkkomaksuna Tampereen kesäyliopistoon 275 €. Turun yliopiston avoimen yliopiston opintomaksun 20 € opiskelija maksaa avoimeen yliopistoon ilmoittautumisen yhteydessä. Opintomaksu ei ole sidoksissa opintosuorituksiin, vaan se on maksu määräaikaisesta ja rajatusta opinto-oikeudesta.

Toisen asteen opiskelijoiden ilmoittautuminen

Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvien Pirkanmaan toisen asteen oppilaitosten opiskelijat voivat hakea oman oppilaitoksensa kautta oikeutta osallistua Tampereen kesäyliopiston järjestämiin avoimiin korkeakouluopintoihin maksutta. Yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvat oppilaitokset näet täältä.

Ota yhteyttä oman oppilaitoksesi opinto-ohjaajaan. Täytä ilmoittautumislomake (vihreä Ilmoittaudu-painike) yhdessä opinto-ohjaajasi kanssa käyttäen opinto-ohjaajalla olevaa koulukohtaista koodia. Koodin lisäämisen jälkeen pitää painaa 'Tarkista koodi' -painiketta. Jos oppilaitoksesi hyväksyy ilmoittautumisesi, saat maksuttoman opinto-oikeuden. Ellei ilmoittautumistasi hyväksytä, saat siitä tiedon sähköpostitse.

Huomioi opintojaksolle vaadittava edeltävä opintojakso.

Lisätiedot

Marja Hoivala, puh 040 761 5952, marja.hoivala(at)tampereenkesayliopisto.fi
Sanna Hirvi, puh 044 901 8411, sanna.hirvi(at)tampereenkesayliopisto.fi

 

Tiedot on julkaistu ennakkotietoina. Muutokset mahdollisia.

Opettaja

OTT Mikael Koillinen ja OTT Olli Wikberg

Opintopisteet

5

Ilmoittautumisen tilanne

Kurssilla on tilaa

Kurssin ajankohta

14.10.2024 - 24.2.2025

Ilmoittautuminen alkaa

25.6.2024

Ilmoittautuminen päättyy

30.9.2024

Kurssimaksu

295€

Ilmoittaudu