Kehitä ammatillista osaamistasiOpetus, kasvatus ja ohjaus

Ratkaisukeskeisen taideterapian ohjaajakoulutus 30 op

Tervetuloa kuulemaan lisää Ratkaisukeskeisestä taideterapian ohjaajakoulutuksesta ti 24.9.2024 klo 17!

Koulutuksesta järjestetään kaikille avoin infotilaisuus tiistaina 24.9.2024 klo 17–18 etänä Zoomissa. Ennakkoilmoittautuminen: https://tampereenkesayliopisto.fi/kurssi/10031/infotilaisuus-ratkaisukeskeisen-taideterapian-ohjaajakoulutus-30-op/


Koulutuspäivät

pe-la 8.-9.11.24

pe-la 13.-14.12.24

pe-la 31.1.-1.2.25

pe-la 7.-8.3.25

pe-la 11.-12.4.25

pe-la 9.-10.5.25

Koulutuspäivät ovat aina klo 9.00-16.00

Koulutuspäivät pidetään Tampereen kesäyliopiston koulutustiloissa.

Ilmoittautuminen ja hintatiedot

Opintoihin ilmoittaudutaan sähköisellä ilmoittautumislomakkeella. Koulutukseen on rajattu osallistujamäärä.

Koulutuksen hinta on 2720 €. Varausmaksu 200 € maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Loput opintomaksusta laskutetaan kahdessa tasasuuruisessa erässä  loka-marraskuussa 2024 ja helmikuussa 2025. Varausmaksua ei palauteta, mikäli  opiskelija peruu osallistumisensa opintoihin.

Hinta sisältää, lähiopetuspäivissä tapahtuvan opetuksen, koulutusryhmäterapian sekä ryhmätyönohjauksen ratkaisukeskeisen näkökulman mukaisesti sekä Ratkaisukeskeisen kuvataideterapian oppikirjan.

Peruslinjalle ei ole ammatillista pääsyvaatimusta.

Kuvaus

Ratkaisukeskeisessä taideterapiassa ratkaisukeskeiset työmenetelmät yhdistyvät kuvalliseen ilmaisuun. Se sijoittuu viitekehykseltään integratiivisiin taideterapiasuuntauksiin. Ratkaisukeskeistä taideterapiaa käytetään yhtenä kuntoutuksen, hoidon ja ennaltaehkäisyn välineenä niin yksilötyössä kuin ryhmätoiminnassakin kasvatus-, opetus-, sosiaali-, terveys- ja kuntoutusaloilla.

Ratkaisukeskeinen taideterapia antaa ihmiselle mahdollisuuden omien asioiden, ajatusten, tunteiden, elämäntilanteiden ja ihmissuhteiden tarkastelulle luovuutta ja mielikuvista hyödyntäen. Opinnot sopivat kasvatus-, opetus-, kuntoutus-, sosiaali- ja terveysaloilla työskenteleville sekä kaikille taideterapeuttisista menetelmistä ja oman itsensä kasvusta ja hyvinvoinnin edistämisestä kiinnostuneille. Opintoihin ei ole ammatillista pääsyvaatimusta eivätkä ne edellytä aiempaa kuvataiteellista työskentelyä – jokainen on oikealla, omalla tavallaan luova.

Kohderyhmä

Opinnot sopivat kasvatus-, opetus-, kuntoutus-, sosiaali- ja terveysaloilla työskenteleville sekä kaikille taideterapeuttisista menetelmistä sekä oman itsensä kasvusta ja hyvinvoinnin edistämisestä kiinnostuneille. Opintoihin ei ole ammatillista pääsyvaatimusta eivätkä ne edellytä aiempaa kuvataiteellista työskentelyä – jokainen on oikealla, omalla tavallaan luova.

Tavoite

Tavoitteena on ratkaisukeskeisen ajattelun ja näkemyksen löytäminen, oman itsetuntemuksen lisääntyminen, sosiaalisten vuorovaikutustaitojen kehittyminen, oman kuvataiteellisen ilmaisun vahvistaminen sekä ohjauksellisen työotteen muodostuminen. Opinnot antavat valmiuksia ohjata ratkaisukeskeisen taideterapian menetelmiä oman aiemman ammattitaidon tukemana niin yksilötyössä kuin ryhmätoiminnassa.

Koulutuksen suoritettuaan opiskelija:

Ymmärtää mitä ratkaisukeskeinen näkökulma tarkoittaa ja millaisia menetelmiä ja työskentelytapoja siihen sisältyy

Hallitsee erilaisia ratkaisukeskeisen taideterapian menetelmiä ja tietää kuinka niiden tuella voidaan lisätä ihmisten toivoa, toimijuutta ja itsearvostusta

Osaa yhdistää ratkaisukeskeisiä työskentelytapoja taiteelliseen työskentelyyn

Tietää mikä kuvan rooli on taideterapiassa ja hallitsee kuvan kautta käytävän dialogin 

On vahvistanut omaa taiteellista ajatteluaan ja löytänyt uusia itseilmaisun muotoja

Sisältö ja teemat

Opintojen laajuus on 30 opintopistettä. Opinnot sisältävät pääsääntöisesti 12 yhteistä opintotapaamista. Opintotapaamisten välillä etätehtävät syventävät koulutuksen sisältöjä ja koulutuksen sisältöjen soveltaminen omiin työskentelytapoihin kehittää omaa asiantuntijuutta.

  • Hops, konstruktivismi ja itseohjautuvuus oppimisen perustana
    Kuvataiteellinen työskentely
    Tarut ja myytit kuvataiteessa
    Taiteen hyvinvointivaikutukset
    Ratkaisukeskeisyyden historia
    Ratkaisukeskeiset asiakastyötaidot ja työskentelymenetelmät
    Taideterapian historia ja erilaiset viitekehykset
    Ratkaisukeskeisten taideterapiamenetelmien ohjaus
    Itsetuntemuksen vahvistaminen
    Voimavarat ja vahvuudet
    Myötätunto ja itsemyötätunto
    Psykofyysisyys
    Ryhmätoiminta
    Kriisit ja traumat
    Tulevaisuuteen suuntaaminen

Opintoihin sisältyvät koulutusryhmäterapia ja ryhmätyönohjaus ratkaisukeskeisen näkökulman mukaisesti.

Opinnot hyväksyttävästi suorittanut saa todistuksen Ratkaisukeskeinen taideterapian ohjaaja – Solution Focused Art®.

Ratkaisukeskeisen taideterapian ohjaajakoulutuksen jälkeen on mahdollista hakeutua syventäviin Ratkaisukeskeisen kuvataideterapeutin opintoihin (40 op) – Solution Focused Art®.

Suoritustapa

Opintojen laajuus on 30 opintopistettä. Opinnot sisältävät pääsääntöisesti 12 yhteistä opintotapaamista (94 t). Opintotapaamisten välillä etätehtävät syventävät koulutuksen sisältöjä ja koulutuksen sisältöjen soveltaminen omiin työskentelytapoihin kehittää omaa asiantuntijuutta.

Opiskelijan osaamisen arviointi perustuu:

- koulutuksen aikana tapahtuvaan osallistumisaktiivisuuteen lähiopetuksessa tai siihen verrattavassa etäopetuksessa

- etätehtävien suorittamiseen

Arviointia tekevät vastuukouluttaja ja koulutuksessa mukana olevat muut asiantuntijakouluttajat. 

Koulutuksen hyväksytty suorittaminen edellyttää seuraavien osaamisalueiden hallintaa:

1.Opiskelija ymmärtää ratkaisukeskeisen taideterapian lähtökohdat

2.Opiskelija osoittaa perehtyneensä ratkaisukeskeisen viitekehyksen teoriaan ja sen erilaisiin työskentelymenetelmiin

3.Opiskelija on omakohtaisesti toteuttanut erilaisia ratkaisukeskeisiä taideterapeuttisia harjoituksia ja tietää kuinka voi hyödyntää niitä ryhmätoiminnassa ja yksilötyössä 

4. Opiskelija tunnistaa taiteen hyvinvointivaikutukset ja miten taideterapeuttinen työskentely lisää ihmisen toivoa, toimijuutta ja itsearvostusta

5. Opiskelija tunnistaa ja osaa hyödyntää erilaisia kuvallisen ilmaisun työvälineitä sekä tekniikoita

6. Opiskelijan oma taiteellinen ajattelu on kehittynyt

Oppimiskäsitys

Oppimiskäsitys koulutuksissamme on konstruktivistinen eli näemme, että oppiminen on aktiivista uusien kokemusten ja tietojen sovittamista aiempiin tietorakennelmiin.

Opiskelija on aktiivinen, tiedonjanoinen ja utelias oppija, joka pohtimalla ja tietoa konstruoimalla oppii uutta. Oppimisprosessin painopiste on koulutuksissamme itseohjautuvuudessa ja korostamme opiskelijan omaa vastuuta oppimisprosessin onnistumisesta. Opiskelija on vastuussa oppimisestaan ennen kaikkea itselleen.

Lisenssi

Ratkaisukeskeinen taideterapian- Solution Focused Art® on Suomessa kehitetty, ilmaisutaiteisiin ja integratiivisiin taideterapioihin kuuluva terapiamuoto. Alfa Partners Academy omistaa ainoana Suomessa kouluttajalisenssin Solution Focused Art®- ratkaisukeskeisten kuvataideterapeuttien kouluttamiseen. Koulutus jakautuu menetelmäkoulutukseen (30 op), josta saa valmiuksia ohjata ratkaisukeskeisen taideterapian menetelmiä oman aiemman ammattitaidon tukemana niin yksilötyössä kuin ryhmätoiminnassa sekä syventävään koulutukseen (40 op), josta saa valmiudet toimia ratkaisukeskeisenä kuvataideterapeuttina oman perusammattitaitonsa tukemana.

Koulutuksen taustaa

Ratkaisukeskeistä taideterapiaa toteutetaan mm. Yhdysvalloissa ja Australiassa. Solution Focused Ahttps://www.alfapartners.fi/ratkaisukeskeinen-kuvataideterapeutti/rt -ratkaisukeskeinen taideterapia on Suomessa kehitetty ja tuotesuojattu koulutusohjelma, jonka 2,5 vuotisen ammatillisen linjan hyväksytysti suorittaminen antaa valmiudet ratkaisukeskeiseksi kuvataideterapeutiksi-Solution Focused Art. Koulutus alkaa peruslinjan suorittamisella, joka antaa valmiuksia toimia Ratkaisukeskeisten taideterapeuttisten työmenetelmien ohjaajana -Solution Focused Art.

Koulutuslinjan terapiatyön kouluttajat ovat ammatilliselta pätevyydeltään terveys-, sosiaali- tai kasvatusalan ammattilaisia, useimmat myös psykoterapiakouluttajia, joilla on sen lisäksi jonkin suunnan taideterapeuttinen koulutus(esim. psykodynaaminen, humanistinen, ratkaisukeskeinen ).

Ratkaisukeskeisen taideterapian opinnot ovat ns. monimuoto-opiskelua , ja sen aikana opiskelija perehtyy ratkaisukeskeisiin asiakastyömenetelmiin hyödyntäen kuvallisia työmuotoja ja muita ilmaisutaiteen keinoja.  Ratkaisukeskeinen taideterapia on luovan ilmaisuterapian muoto ja lukeutuu integratiivisiin taideterapioihin. Se ei ole ekspressiivistä, psykodynaamista tai antroposofista taideterapiaa.

Koulutuksen viitekehys pohjautuu ratkaisukeskeiseen filosofiaan. Ratkaisukeskeisessä taideterapiassa ymmärryksen ja muutoksen mahdollisuudet ovat tässä hetkessä eli nykyisyydessä. Ihminen on vastuussa itsestään ja hänellä on mahdollisuus vaikuttaa valintoihinsa sekä sen myötä rakentaa tulevaisuuttaan halumaansa suuntaan. Ratkaisukeskeinen taideterapia ei harjoita tulkintoja ja koulutuksessa noudatetaan ratkaisukeskeisen psykoterapiakoulukunnan määrittelemiä eettisiä arvoja.

Vastuukouluttaja ja koulutuksen koordinaattori

Hannele Ala-Keskinen, FM taidekasvattaja, ammatillinen opettaja, ratkaisukeskeinen kuvataideterapeutti, neuropsykiatrinen valmentaja

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova. Varausmaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä, jota ei palauteta, mikäli opiskelija peruu ilmoittautumisensa. Mikäli peruminen tapahtuu myöhemmin kuin kuukausi ennen koulutuksen  alkua tai osallistuja ei ilmoita perumisesta ja jää saapumatta  kurssille, osallistumismaksu peritään kokonaisuudessaan (maksettua  verkkomaksua ei palauteta ja mahdolliset laskuttamatta olevat  osallistumismaksut laskutetaan).

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto rehtori Anu Urhemaa, anu.urhemaa@tampereenkesayliopisto.fi, puh 040 706 5606.

Sisältöasiat Alfa Partners: toimisto@alfapartners.fi

Opettaja

Hannele Ala-Keskinen

Opintopisteet

30

Ilmoittautumisen tilanne

Kurssilla on tilaa

Kurssin ajankohta

8.11.2024 - 10.5.2025

Ilmoittautuminen alkaa

31.12.2023

Ilmoittautuminen päättyy

24.10.2024

Kurssimaksu

2720€

Ilmoittaudu